text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
BAMBUSY (120) Bambusárium Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(120)  BAŽINNÁ ČÁST ARBORETA - BAMBUSY - bambusárium (lokalita "U rybníčku")


ZÁKLADNÍ INFORMACE O BAMBUSECH: 

     Bambus je souhrnný název pro několik rodů stálezelených dřevnatých trav z čeledi lipnicovitých, podčeled Bambusovité.Žampach arboretum - dolní park - bambusárium, 2013
Bambusy koření mělce, kořenový systém zasahuje zhruba jen do hloubky 30-40 cm, zato je však bohatě větvený. Provazcovité kořeny na bázi stébel mají kotvicí funkci.
Listy bambusů jsou stálezelené, ale průběžně se obnovují. Na rozdíl od tuhých, voskovitých listů většiny stálezelených dřevin, působí listy bambusů křehce. Vysokým mrazům odolávají díky příčnému žilkování, které umožňuje intenzivnější rozvod vody v listech. Tato síťovitá struktura žilek, zvaná též teselace, je patrná u všech mrazuvzdorných druhů.

    Bambusy kvetou poměrně vzácně, v dlouhých časových intervalech 40 -100 let. Během kvetení ukládá rostlina veškerou energii do tvorby semen. Cyklus kvetení bývá několikaletý a po jeho skončení rostlina buď uhyne (trsovité bambusy), nebo se opět zregeneruje (výběžkaté bambusy). Proč kvetou současně bambusy stejného druhu na místech od sebe vzdálených tisíce kilometrů, se zatím nepodařilo vysvětlit.

Stanoviště a půda:

    Ideálním stanovištěm je poloha s dostatkem vláhy a světla, chráněná před severními a východními větry. Vysoké druhy vyžadují co nejvíce slunce, nižší bambusy a vysokohorské fargesie dávají přednost zastínění. Podmínky v zimním období jsou určující, neboť kombinace silného mrazu, větru a slunce rostlinám velmi škodí. Na půdu nejsou bambusy náročné, rostou dobře v mírně kyselé i neutrální půdě. Spíše než pH hodnota půdy je důležitější její fyzikální struktura. Těžší půdy lépe drží živiny a vodu, pomalu se však ohřívají. Lehké, písčité půdy se naopak rychle ohřívají, ale v teplém období rychle ztrácejí vodu.
 

Druhy a kultivary bambusů v Arboretu Žampach - lokalita dolní zámecký park "U rybníčku":           info tabulka - bambusy - náhled

Semiarundinaria - střední, až vysoké bambusy z Japonska. Vzhledově stojí mezi rody Pleioblastus a Phyllostachys. Typickým znakem jsou středně velké listy, 3-5 kratších větví a silná stébla s náznakem žlábku. Pochvy jsou opadavé. Oddenky jsou leptomorfní.

yashadake "Kimmei" - 3-4m, žlutá stébla se zelenými proužky, na slunci s červenavým odstínem. Pěkná, leč méně zimovzdorná barevná forma (zazimování).

Phyllostachys - Čína, východní nížinatá část. Nejdůležitější rod zimovzdorných bambusů, čítající více než 60 druhů a forem. Typickým znakem jsou mohutná stébla, 2 větve a přítomnost žlábků na článcích stébel. Stébelné a listové pochvy jsou opadavé. Oddenky jsou leptomorfní, koření mělce.

humilis - 3-5m, nižší druh s olivovězelenými stébly a dlouhými listy, byl dovezen do Evropy  z Japonska, v Číně neznámý.
rubromarginata (Big form) - 6-8m, vyšší, málo vybíhavá forma podobná P.rubicunda

Indocalamus - širokolisté bambusy převážně z Číny, dříve zařazované do rodu Sasa od nichž se liší tvarem listů, které jsou podstatně delší, a stébla mají nevystouplá kolénka. Mají pouze jednu větev. Snášejí slunce, ale dávají přednost polostínu. Rozrůstají se pomalu.

solidus - 2m, tuhá stébla, menší listy než předchozí, kompaktní růst, vhodný na živý plot. 

Více  informací o tomto druhu:

BAMBUSY bambusárium

 bambusy - bambusárium v roce 2013

bambusárium - léto

Žampach arboretum - dolní park - bambusárium - léto

bambusárium - léto 2017

Fargesia Robusta - bambus - list

bambusárium, 2013

dolní park - lokalita u rybníčku - zima

Indoclamus solidus - bambus - listy (120g)

 

Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta