text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
VRBA KROUCENÁ (86) Salix x erythroflexuosa Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(86)   VRBA KROUCENÁ   Salix x erythroflexuosa


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:        

      Rod vrba (Salix) je rodem velmi obsáhlým, což potvrzuje jeho 300 – 600 druhů rozšířených téměř po celé zeměkouli mimo Austrálie a Nového Zélandu, s těžištěm výskytu v mírném až subarktickém pásmu severní polokoule. Tento velký počet nejen druhů botanických, ale i jejich kříženců, znesnadňuje druhové určení.
Jedná se o dvoudomé opadavé keře, keříky i stromy o rozměrech od sotva několika centimetrů plazivých druhů po i více než 30 m druhů stromových.
Listy mají vrby střídavě postavené, většinou kopinaté, s okrajem pilovitým nebo celokrajným. Květy jsou uspořádány ve vzpřímených jehnědách (známé „kočičky“), ojediněle i ohnutých.  Plodem jsou dvouchlopňové tobolky se 2 až 32 semeny. Jednotlivé druhy lze rozdělit do skupin dle tvaru listů na tzv. úzkolisté a širokolisté vrby.
 
   * Do skupiny tzv. úzkolistých vrb můžeme zařadit většinu druhů vysazovaných v našich okrasných zahradách a parcích. V naší volné přírodě je zejména podél vodotečí hojně rozšířená stromová vrba bílá (Salix alba). Často se setkáváme také s jejím „smutečním“ kultivarem ´Tristis´, který bývá vysazován na břehy rybníků a je výrazný svými tenkými, převislými, světle žlutými větvičkami. 
    Mezi často vysazované okrasné druhy vrb  patří  vrba kroucená (Salix x erythroflexuosa) - hybrid vzniklý křížením S. alba 'Tristis' a S. matsudana 'Tortuosa'  kolem roku 1971 v Argentině. Jedná se o středně rostoucí keř až strom s rozložitou a nepravidelnou korunou, větve široce převislé nebo odstávající, pokroucené až spirálovitě rostoucí. Jednoleté výhony jsou žlutavě oranžové na osluněné straně až vínově červené. Listy pokroucené, leskle světle zelené, 4-7 cm dlouhé, opadavé. Roční přírůstek je 25-40 cm, v mládí až 60 cm, keř dosahuje v 10 letech výšky 2-3 m; v 25 letech výšky 4 - 5 m.

Více  informací o tomto druhu: 
VRBA SALIX

FOTOGRAFIE STROMU:


f  o t o
     
 

                      p ř i p r a v u j e m e

 

Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta