text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
BLEDULE JARNÍ (119) Leucojum vernum Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(119)  LOKALITA U PĚTI DUBŮ - BLEDULE JARNÍ Leucojum vernum


ZÁKLADNÍ INFORMACE O LOKALITĚ: 

    V místě u Pěti dubů se nachází lokalita výskytu plně chráněné bledule jarní (Leucojum vernum). V této části zámeckého parku se nalézají nejstarší a památné stromy arboreta dosahující stáří až 300 let (dub letní - Quercus robur).   Info tabulka - lokalita U pěti dubů - zde

 

    Bledule jarní (Leucojum vernum) - je jedna z prvních na jaře kvetoucích bylin. Pro svou okrasnou hodnotu je často vysazována v zahradách. Zvláště se hodí na mokrá místa, kde ostatní cibuloviny neuspějí. Množí se semeny a dceřinnými cibulkami.  Jméno vzniklo z řeckého leukós = bílý. Lidová jména - sněženka, koukořík.

   Jedná se o asi 10-30 cm vysokou vytrvalou rostlinu s podzemní cibulí, která má asi 1,5-3 cm v průměru. Z jedné cibule vyráží 3-4 listy, které jsou přisedlé, čepele jsou čárkovité, asi 10-25 cm dlouhé a asi 0,5-2 cm široké, se souběžnou žilnatinou, tmavě zelené barvy. Květy jsou na převislých stopkách, vyrůstají z paždí toulce. Květ je nejčastěji jeden, vzácněji dva. Okvětních lístků je 6, jsou víceméně stejně dlouhé, volné, asi 1,5-2,5 cm dlouhé. Jsou bílé barvy, pod špičkou mají žlutou až zelenou skvrnu. Tyčinek je 6, gyneceum je srostlé ze 3 plodolistů, semeník je spodní. Plodem je třípouzdrá elipsoidní tobolka, semeno je bělavé s masíčkem, až 7 mm dlouhé. Kvete velmi časně, už v únoru až dubnu.

   Jedná se o primárně evropský druh, který má svojí domovinu ve střední Evropě s přesahy do západní, jižní a východní Evropy. Protože je to často pěstovaná zahradní rostlina, došlo ke zplanění i v jiných oblastech, např. ve Skandinávii, na Floridě a i jinde ve světě mimo svůj přirozený areál.

V České republice se přirozeně vyskytuje ve vlhkých lesích (hlavně v luzích a v suťových lesích) a na vlhkých loukách od nížin do hor. Platí to ale jen pro Čechy a západní Moravu. V karpatské části Moravy je nepůvodní, najdeme zde jen populace zplanělé ze zahrádek. Stejně tak chybí i v západních Karpatech na Slovensku a přirozený areál zase začíná až ve východních Karpatech na východním Slovensku a na Ukrajině, kde roste někdy rozlišovaný endemický poddruh Leucojum vernum subsp. carpaticum.

Bledule jarní a paragrafy:
   Bledule jarní patří podle zákona o chraně přírody a krajiny mezi zvláště chráněné druhy rostlin a proto je chráněna ve všech svých podzemních a nadzemních částech a všech vývojových stádiích; chráněn je rovněž její biotop. Je zakázáno takové rostliny sbírat, trhat, vykopávat, poškozovat, ničit nebo jinak rušit ve vývoji. Je též zakázáno je držet, pěstovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat nebo nabízet za účelem prodeje nebo výměny.


Více  informací o lokalitě:

BLEDULE JARNÍ
LEUCOJUM VERNUM

FOTOGRAFIE Z LOKALITY:

Bledul
bledule jarní - Leucojum vernum

- lokalita U pěti dubů

bledule

bledule jarní - Leucojum vernum

- lokalita U pěti dubů

Bledule jarní - Leucojum vernum, v dolním parku

bledule jarní - Leucojum vernum

- lokalita U pěti dubů

 

Leucojum vernum - bledule jarní (119) - lokalita U pěti dubů 


Leucojum vernum - bledule jarní (119) - lokalita U pěti dubů


Lokalita U pěti dubů