text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
JASAN ZTEPILÝ (32) Fraxinus excelsior 'Jaspidea'  Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(32) JASAN ZTEPILÝ Fraxinus excelsior 'Jaspidea'


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:         

     Rod jasan (Fraxinus) je zastoupen asi 65 druhy rozšířenými v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Je typickou složkou lužních společenstev. Daří se mu v hlubokých, vlhčích půdách s dostatkem vápníku. Jasany patří k největším evropským listnatým stromům, jsou rychle rostoucí a dosahují výšky až 45 m, jsou dlouhověké. Jejich koruna bývá mohutná, široce elipčitá. Kůru mají v mládí šedou, později hluboce rozbrázděnou. Jejich kůlový kořen je slabě vyvinut, zato postranní kořeny pronikají daleko a dosti hluboko.

    Vstřícně postavené opadavé listy jsou pozdě rašící, složené, lichozpeřené.Hranaté pupeny jsou přikryté 1 – 2 páry vnějších šupin hnědé až černé barvy. Květy jsou nenápadné, oboupohlavné nebo jednopohlavné, sestavené v latách či hroznech. Plody tvoří křídlaté nažky. Plodnost se dostavuje na volném prostranství zpravidla ve 20 až 25 letech.

       V parcích našeho arboreta je jasan zastoupen několika svými druhy. Roste zde i zástupce našich domácích druhů jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) a jeho okrasné kultivary.

      Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) je domácím, silně vzrůstným (až 40 m vysokým) stromem s široce elipčitou korunou, v mládí šedozelenou borkou a výrazně černými pupeny. Jeho listy jsou lichozpeřené, složené z 9 až 11 (15) lístků, velmi brzy opadávají. Kvete nenápadně, před rašením listů. V našem areálu se nacházítéž velmi krásný kultivar ´Pendula´ tvořící velkou korunu s dlouhými převislými větvemi a 2 exempláře význačného převislého kultivaru ´Heterophylla Pendula´.To je kultivarpro tento druh s nezvykle působícím, jednoduchým, ostře pilovitým listem.
       Zvláštní kompaktní kulovitou korunu má pomaleji rostoucí kultivar Fraxinus excelsior´Jaspidea´, který je charakteristický a zejména v zimě snadno poznatelný podle silných žlutých větévek, nápadně kontrastujících s černými pupeny.

 Více  informací o tomto druhu:

FOTOGRAFIE STROMU:
Jasan
Jasan ztepilý´Jaspidea´, Arboretum Žampach
   

Fraxinus excelsior 'Jaspidea' - jasan ztepilý - letní habitus (32)

Fraxinus excelsior 'Jaspidea' - jasan ztepilý - letní habitus (32)

Fraxinus excelsior ´Jaspidea´ - jasan ztepilý - jarní habitus (32)

Fraxinus excelsior ˇJaspidea´ - jasan ztepilý - jarní habitus (32)

Fraxinus excelsior 'Jaspidea' - jasan ztepilý - podzim


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta