text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
ČESNEKOVEC - CEDRELA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 13b  [jpg]  2,5 MB  TAB.13b  [pdf]  2,5 MB


ČESNEKOVNÍK (CEDRELA)

Čeleď: zederachovité (Meliaceae) Řád: routotvaré (Rutales)


Rod česnekovník zahrnuje asi 18 druhů z tropické Ameriky, jihovýchodní Asie a jižní Austrálie.

V parcích arboreta Žampach je vysazen česnekovník čínský (Cedrela sinensis), jehož domovinou je Čína. Je to opadavý strom, připomínající pajasan, odlišuje se však tím, že jeho lístky nemají žlaznaté lalůčky. Dosahuje 12 – 16 m výšky a má světle oranžové, tlusté, ochlupené letorosty a silnou, odlupující se kůru.

Listy česnekovníku jsou 25 – 70 cm dlouhé, lichozpeřené, ale koncový lístek často chybí, jednotlivé lístky zašpičatělé, celokrajné, 5 – 15 cm dlouhé, z rubu na žilkách slabě pýřité. Na větvičkách lze pozorovat charakteristický tvar listové jizvy(místa, kde byl před opadem upevněn list). Vykvétá uprostřed léta v 30 – 70 cm dlouhých, převisajících bělavě zelenavých, zvonkovitých latách, které jsou vonné. Plody jsou dřevnaté tobolky, dlouhé 20 – 25 mm.

Tato dřevina je v našich podmínkách teplomilná a ke svému životu vyžaduje živné, humózní půdy.

Latinský název česnekovníku vznikl jako zdrobnělina od cedru, jehož dřevo barvou i vůní připomíná. Mladé výhonky v řezu však spíšepáchnou po česneku a lze je vařené použít jako zeleninu (nedoporučujeme).

V našem arboretu byl vysazen také okrasný kultivar C.s. ´Flamingo´ .

V tropech  jižní Amerikyje česnekovník zastoupen druhem Cedrela odorata. Tomu se říká brazilský nebo španělský, případně honduraský cedr, neboť jej připomíná texturou i vůní, ačkoli jde o strom listnatý. Dřevo je lehké, měkké, skořicově hnědé s růžovým nádechem a výraznými letokruhy, používané k výrobě nábytku, vláknitých desek, truhlářských pracích v interiéru, na výrobu dýh a hudebních nástrojů, hlavně kytar. Je oblíbeným materiálem pro krabičky na doutníky.V Evropě tohoto dřeva užívá jako levné náhradky za dřevo mahagonové k pracím truhlářským a soustružnickým.


česnek
česnekovník čínský - Arboretum Žampach
česnek
česnekovník čínský - detail větvičky s listovou jizvou - Arboretum Žampach
česnek
česnekovník čínský - květenství