text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
Vítejte Tisk článku    

Vítejte v obci Žampach,
zveme vás do kraje mezi města Ústí nad Orlicí, Letohrad a Žamberk do krajiny, která bývala dříve hraničním hvozdem. První osadníci se zde usídlili na přelomu 13. a 14. století. Ne nadarmo zde byly postaveny hrady Lanšperk, Litice, Potštejn, Velešov a Žampach. Po několika staletích se sídla pánů přestěhovala do zámků v podhradí. Byl postaven zámek v Rychnově, Častolovicích, Žamberku, Letohradě (bývalém Kyšperku), v Potštejně a v Lanškrouně. Okolí těchto staveb tvoří parky v anglickém a francouzském stylu. V jejich blízkosti vznikly i významné sakrální objekty, např. kostel sv. Kateřiny v nedaleké Písečné.

Zámek Žampach získala na konci 19. století hraběnka Anna Lützowová. Manželé Lützowovi prožívali na zámku letní a podzimní období. Kraj se stal místem, kde se scházeli významné osobnosti. Romantika zřícenin a údolí Divoké a Tiché Orlice se staly inspirací pro mnohá díla. Tato setkání byla podnětem pro založení Klubu českých turistů nebo Olympijského výboru.


Celá oblast zůstala do dnešní doby atraktivní pro turistiku. Výchozími body jsou města Letohrad, Vamberk, Žamberk a Ústí nad Orlicí. V každém z nich najdeme regionální muzeum i městská informační centra. Krajina mezi Tichou a Divokou Orlicí je protkána hustou sítí cest vhodných pro cykloturistiku a zajímavá pěší putování. Po rozpadu velkých zemědělských celků se zde začíná rozvíjet i agroturistika. Historické objekty i sakrální památky jsou běžně přístupné veřejnosti a jsou i místem častých kulturních a společenských setkání. Proto také Domov pod hradem zpřístupňuje zámeckou kapli s obrazy sv. Anny, sv. Josefa a sv. Bartoloměje a celý zámecký areál se zámeckými praky nejširší veřejnosti. Je proto logické, že se zde vzpomíná i na osobnost Františka Lützowa.

                                                                                                                                                                                                  starosta obce, červen 2002