text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
KLOKOČ - STAPHYLEA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 15a  [jpg]  1,5 MB  TAB.15a  [pdf]  1,5 MB


KLOKOČ (STAPHYLEA) 

Čeleď: klokočovité (Staphylaceae)


Rod klokoč zahrnuje okolo 12 druhů, které jsou rozšířené v mírném pásmu severní polokoule a částečně v tropech. Jsou to opadavé keře až menší stromy ozdobné v době květu a plodnosti. Jejich listy jsou lichozpeřené, složené ze 3 – 7 pilovitých lístků. Bělavé nebo narůžovělé zvonkovité květy mají sestavené v koncových, většinou převislých, 5 – 12 cm dlouhých latách (vzpřímená květenství pouze u S. bumalda a S. colchica). Plody jsou tobolky s 2 – 3 papírovitými nadmutými pouzdry, v nichž jsou ukryta 1 – 2  kulovitá či hruškovitá semena s velice tvrdým osemením. Pouzdra tobolek jsou 3 - 5 cm velká, světle zelená nebo žlutozelená, někdy na osluněné straně narůžovělá. Jako ozdobné lampionky vytrvávají plody na keřích do pozdního podzimu někdy i do jara. Obecně jsou klokoče dřeviny osidlující teplejší plně osluněná nebo polostinná stanoviště s humózními, vodou dobře zásobenými půdami.

 

Druhem domácím ve střední, jižní a jihovýchodní Evropě, Malé Asii, Kavkaze a Sýrii je klokoč zpeřený (Staphylea pinnata). K nám patrně původně zasahoval pouze v teplých oblastech Moravy, v ostatních oblastech je jeho výskyt druhotný. Tento až 5 m vysoký keř obvykle roste na vápenatých, živinami bohatých vlhkých půdách, na světlých nebo jen z části zastíněných stanovištích. Listy má 5 – 10 cm dlouhé, složené ze 3 – 7 lístků. Květy jsou uspořádány v převislých hroznovitých latách.

 

V minulosti byl u nás tento keř velmi populární pro své plody obsahující světle hnědá lesklá semena, která sloužila k výrobě růženců. V naše regionu se „klokočí“ vyskytuje v přírodě ojediněle místy na Choceňsku.

 

Obdobné nadmuté plody mají také např. svítel latnatý (Koelreuteria paniculata) a žanovec měchýřník (Colutea arborescens).


Klokoč
Klokoč zpeřený - Staphylea pinnata - květy
Klokoč
Klokoč zpeřený - Staphylea pinnata, Arboretum Žampach