text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
HLOH - CRATAEGUS Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu.

 

TAB. 15a  [jpg]  1,5 MB  TAB.15a  [pdf]  1,5 MB


HLOH (CRATAEGUS)

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Botanická čeleď růžovité (Rosaceae) obsahuje 100 rodů s 3000 druhy bylin, keřů a stromů produkujících ovoce. Stromy v této čeledi lze rozdělit dle typu plodů do dvou skupin - podčeledí:

jabloňovité (Maloideae)  plody vícesemenné malvice (dužnaté plody, vzniklé z plodolistů, uvnitř s několika blanitými pouzdry se semeny)

slivoňovité (Prunoideae) -  plody jednosemenné peckovice (vrstvy:  blanitá povrchová, střední dužnatá, vnitřní tvrdá „kamenná“ = pecka, ta má uvnitř  vlastní semeno)                                                                                                                             /plody schéma - obrázek/

 

Rod hloh (crataegus) zahrnuje okolo 200 druhů rozšířených na severní polokouli, nejpočetněji je zastoupen v Severní Americe.
Ve skutečnosti se v přírodě vyskytuje větší množství „měnlivých“ druhů, kterých již bylo popsáno více než 1000. Jako významné pro kulturu se však objevují jen dva druhy (resp. dvě skupiny).

 

Hlohy jsou nízké stromy a keře s typicky trnitými větvemi a někdy i trnitými květními brachyblasty (krátké zakrnělé boční větévky). Všeobecně jsou považovány za pomalu rostoucí a nenáročné dřeviny. Milují světlá stanoviště a vápenaté půdy, dobře snášejí sucho a znečištěné ovzduší.

 

Listy hlohů jsou tvarově dosti rozmanité – od celokrajných přes laločnaté, peřenodílné až po peřenosečné, někdy s pilovitým okrajem a vždy s výraznými palisty. U většiny druhů se na podzim pestře vybarvují (žlutooranžové až červené zbarvení). V jarním období hlohy zdobí bohatá květenství (chocholíky) poměrně velkých ale silně zapáchajících květů. Jsou oboupohlavné, pětičetné, bíle nebo růžově zbarvené a poskytují značné množství nektaru. Plody jsou drobné malvice obsahující 1 – 5 peckovitých semen. Zbarvené jsou podobně jako jeřabiny - žlutooranžově, červeně nebo hnědě.

 

Tyto dřeviny jsou zajímavé olistěním, květy, plody a trny. V okrasných výsadbách se přírodní formy hlohů uplatňují jako výplňové a podrostové dřeviny, výjimečně jako solitery, někdy jsou využívány při tvorbě živých plotů nebo izolační zeleně. Okrasné kultivary se velice často používají v sídelní zeleni - do alejových a uličních stromořadí, k ozelenění zpevněných ploch.


Z našich původních druhů se v kultuře setkáváme se dvěma druhy. Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) s listy hluboce vykrojenými do špičatých, zubatých laloků. U nás rostoucí velmi hojně divoce. Na větvičkách jsou nanejvýš 2 cm dlouhé trny. Malvička oválná, červená, s jediným semenem. Oblíbená potrava ptáků, jejichž prostřednictvím se hloh snadno rozšiřuje.

 

Hloh dvousemenný, obecný (Crataegus laevigata)  s listem vejčitým až obvejčitým, jen mělce laločnatým. Plod bývá kulovitý až oválný, až 2 cm dlouhý, se 2 semeny. Tento existuje v četných okrasných kultivarech. K zajímavým patří plnokvěté kultivary, z nichž je v arboretu zastoupen C. laevigata ´Paul´s Scarlet´, jehož ozdobou jsou plné sytě růžové květy. Keřovitého, široce rozložitého vzrůstu (2,5 – 3 m vysoký) je např. kultivar C. laevigata ´Gireoudii´ s růžovo-bělavě žíhanými listy, bílými květy a velkými červenými plody. Oba tyto kultivary si můžete v arboretu prohlédnout.

 

Naše domácí druhy běžně trpí padlím a rzí listů, čímž jako okrasné dřeviny ztrácejí na svém půvabu. Odolné vůči uvedeným chorobám jsou druhy Americké a Asijské, s jejichž zástupci se u nás můžeme setkat ve starších i soudobých okrasných výsadbách. Ozdobný nezvykle dlouhými prohnutými trny a nízkou, deštníkovitě utvářenou korunou je severoamerický hloh kuří noha (Crataegus crus-galli), jehož nečleněné, kožovité listy se navíc v podzimních měsících krásně oranžovočervěně zbarvují. Hloh Lavallův (Crataegus x lavallei) se vzpřímeným růstem a užší vzdušnou korunou v současnosti nalézá uplatnění jako malokorunná okrasná dřevina vhodná pro výsadby v omezených prostorech (uličních stromořadí, pěší zóny, náměstí, uzavřené dvory apod.). Jeho listy jsou nečleněné nebo jen na vrcholu mělce laločnaté, na spodní straně chlupaté. Trny má krátké a zřídkavé, plody až 2 cm dlouhé, oranžovočervené, na rostlině dlouho vytrvávající.

Hloh d
Hloh dvousemenný,obecný - Crataegus laevigata ´Paul s Scarlet´- Arboretum Žampach
Hloh d
Hloh dvousemenný,obecný - Crataegus laevigata ´Gireoudii´ - Arboretum Žampach
Hloh j
Hloh jednosemenný - Crataegus monogyna - květy
Hloh j
Hloh jednosemenný - Crataegus monogyna
Hloh k
Hloh kuří noha - Crataegus crus-galli