text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
KOMULE - BUDDLEYA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 14b  [jpg]  1,5 MB  TAB.14b  [pdf]  1,5 MB


komule střídavolistá (buddleja alternifolia) 

Čeleď: komulovité (Buddlejaceae)    Řád:  kulčibotvaré (Loganiales)

Rod komule zahrnuje asi 150 druhů, které jsou převážně vždyzelené, řidčeji opadavé keře i stromy s hvězdovitými trichomy pocházející z Asie, Jižní Ameriky a jižní Afriky. U nás jsou tyto druhy často označovány jako tzv. „letní či himálajské šeříky“. Botanická příbuznost s rodem šeřík (Syringa) zde však není. Jde pouze o podobnost květních lat.

 

Nejznámějším druhem pěstovaným v ČR je bezesporu komule Davidova (Buddleja davidii), původemze střední a západní Číny, kde roste ve výšce okolo 3000 m n.m. Bývá též nazývána „tibetským šeříkem“  či „motýlím keřem“, a to zejména proto, že její intenzívně vonné bledě fialové květy, uspořádané v 10 – 25 cm dlouhých vzpřímených latách, jsou velmi přitažlivé pro motýly. Tento pozdně kvetoucí druh (v červenci až září) však ve zdejších parcích zatím zastoupen není.

 

Je zde však vysazena komule střídavolistá (Buddleja alternifolia), původem ze severozápadní Číny.Tento graciézní, až 4 m vysoký keř má dlouze převisající tenké větvičky, které jsou v červnu až červenci obaleny hustými, asi 2,5 cm širokými svazečky světle modrofialových vonných květů. Tedy na rozdíl od latnatých květů předešlého druhu.  

Její listy jsou matně zelené, na rozdíl od komule Davidovy střídavě postavené, 3 – 10 cm dlouhé, na rubu šedobíle plstnaté.
 

V Evropě je tato dřevina pěstována od r. 1915. Je to jedna z nejkrásnějších kvetoucích dřevin, kterou si můžete v našich parcích prohlédnout. Nejlépe se jí daří na chráněných slunných místech na propustných, živinami bohatých půdách. Je otužilejší než komule Davidova.

Protože vytváří květy na loňských větévkách, není možné ji každoročně seřezávat.


Komule
Komule Davidova - Buddleja davidii
Komule
Komule střídavolistá - Buddleja alternifolia