text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
AMBROŇ - LIQUIDAMBAR Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu.

 

TAB. 14b  [jpg]  1,5 MB  TAB.14b  [pdf]  1,5 MB


AMBROŇ ZÁPADNÍ (LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA)

Čeleď : vilínovité (Hamamelidaceae)  Řád: vilínotvaré (Hamamelidales)


Rod ambroň je nevelký rod z čeledi vilínovitých obsahující 5 druhů z oblasti Severní Ameriky, východní Asie a Středomoří.
Z těchto druhů se částečně přizpůsobila středoevropským zimám pouze ambroň západní (Liquidambar styraciflua), domovem na východě USA a v Mexiku, která je zastoupena také v parcích arboreta Žampach. Tento druh, v domovině dorůstající až 45 m, je velmi ozdobný mimo jiné svými výraznými korkovými lištami na větvích.
Listy se ambroň velmi podobá javoru, avšak má je na rozdíl od javoru postaveny střídavě. Listy jsou složeny ze 3 - 7 zúžených laloků, kdy prostřední je vždy větší než postranní laloky. Na podzim se vybarvuje krásně karmínově červeně a žlutě. Zelenavě žluté květy vykvétají v 2 – 3 cm širokých hlávkách v březnu až dubnu, nemají vyvinuty květní obaly, kalich ani korunu (chakakteristický znak čeledě vilínovitých). Plody jsou lesklé hnědé tobolky opět uspořádané v kulovitých plodních hlávkách, asi 3 cm velkých, visících na dlouhých stopkách i přes zimu.
Dřevině vyhovuje chráněné stanoviště a vlhké humózní půdy, mladé rostliny mohou v našich podmínkách namrzat.
V této části parku je kromě základního druhu ambroň zastoupena též kultivarem ´Silver King´, který má listy atraktivně krémově bílé lemované, s růžovým nádechem v pozdním létě a na podzim.

AMBROŇ
AMBROŇ ZÁPADNÍ - plod
AMBROŇ
AMBROŇ ZÁPADNÍ ´SILVER KING´ - podzim - Arboretum Žampach
AMBROŇ
AMBROŇ ZÁPADNÍ, detail větvičky - Arboretum Žampach