text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
BŘÍZA - BETULA - část 2 Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. TAB. 13b  [jpg]  2,5 MB  TAB.13b  [pdf]  2,5 MB


BŘÍZA (BETULA)                  /část 2/                                   [přejít na 1 část]
Čeleď: břízovité (Betulaceae) Řád: bukotvaré (Fagales) 


Rod bříza je významným rodem zahrnujícím vcelku nenáročné dřeviny jak na klimatické, tak i na půdní podmínky, vyžadujícím však otevřená slunná stanoviště. Důležitá je její funkce meliorační, která spočívá v dokonalém odvodnění stanoviště a vytranspirování přijaté vody do svého blízkého okolí, čímž vytváří specifické mikroklima se zvýšenou vlhkostí.

Obecný popis rodu a informace dalších druzích bříz zastoupených v našem arboretu najdeme na tabuli č.7.

V horní části parku arboreta Žampach je bříza zastoupena následujícími druhy:

Mezi v České republice nejčastěji pěstované okrasné druhy patří bříza papírová (Betula papyrifera), což je 20 – 30 m vysoký strom, často vícekmenný, s čistě bílou až jemně naoranžovělou, široce papírovitě loupavou borkou, pocházející z vlhkých lesů Kanady a severu USA. V porovnání s naší domácí břízou bradavičnatou má tlustší, tím pádem více vystoupavé a méně převislé větve, které vytvářejí její širší habitus. Charakteristické jsou též její trojúhelníkovitě vejčité, až 10 cm dlouhé listy, téměř dvojnásobné v porovnání s břízou bradavičnatou.

Plným právem k nejkrásnějším druhům bříz patří až 30 m vysoká bříza Maximovičova (Betula maximowicziana), pocházející z Japonska. Tato bříza je typická svou oranžově šedobílou borkou a velkými, srdčitými, lípu velmi připomínajícími, až 16 cm dlouhými listy, na podzim se zbarvujícími do čistě máslově zlaté barvy.

Svou červeně oranžovou, velmi tence se odlupující borkou je charakteristická bříza čínská (Betula albosinensis), pocházející ze západní Číny, která je 15–30 m vysoká. Listy má vejčité, velké do 8 cm.

___________
„Velká matka“, bohyně našich předků, byla uctívána v podobě břízy. Ve všech kulturách se jarní probuzení přírody oslavovalo. Spojení nebe se zemí napodobovaly na polích královské, kněžské a milenecké páry, aby probudily v zemi plodivou sílu. Z těchto obřadů se později vyvinuly„čarodějnické slavnosti“, naše „pálení časrodějnic“ v noci na 1.máje. Přetrval také zvyk zdobit v tento den vchod do domu mladými břízkami.

Pro Kelty byla bříza stromem světla a proto jí zasvětili 24.červen. Lidé narození ve znamení břízy se prý těší dobrému zdraví a vyznačují se skromností a všechnu Lásku a porozumění, kterou jim okolí věnuje, trojnásobně oplácejí.


bříza
bříza Maximovičova - Arboretum Žampach
bříza
bříza Maximovičova - borka
bříza čínská  - Arboretum Žampach
bříza čínská  - Arboretum Žampach
bříza
bříza čínská - borka
bříza papírová - Arboretum Žampach
bříza papírová - Arboretum Žampach
bříza
bříza papírová - borka