text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
LÍSKA - CORYLUS Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 11b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 11b  [pdf]  1,5 MB


LÍSKA (CORYLUS)

Čeleď: lískovité (Corylaceae) Řád:  bukotvaré (Fagales)


 

Rod s 10 - 15 druhy stromů a velkých keřů přirozeně rozšířených v mírném pásmu severní polokoule. Jednoduché okrouhlé listy s dvakrát pilovitým okrajem vyrůstají na větvičkách střídavě ve dvou řadách (obdobně jako např. u jilmů). Drobné, morfologicky jednoduché jednopohlavné květy jsou doprovázené blanitými listeny – samčí uspořádané v převislých jehnědách, samičí ukryté v obalu tvořeném několika šupinami, z něhož navenek vyčnívají pouze jasně červené nitkovité blizničky. Rozkvétají před rašením listů. Plody jsou oříšky, které částečně nebo zcela obklopuje obal ze srostlých listenů zvaný "punčoška" (tvar, konzistence a struktura toho obalu jsou důležitým znakem pro odlišení jednotlivých druhů lísek).

 

Jediným u nás domácím druhem je líska obecná (Corylus avellana) osídlující slunná až polostinná stanoviště na okrajích lesů, v rozvolněných porostech a světlinách.  Přirozeně je rozšířena v Evropě, Severní Africe, Malé Asii, Kavkazu a Sýrii. Z tohoto druhu vytvářejícího v přírodní formě okolo 6 m vysoké a 4 m široké keře, bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů používaných jak v okrasném zahradnictví, tak v ovocnářství (plody s velkými, chutnými a dobře luštitelnými jádry). Oříšky jsou až 2 cm dlouhé, obklopené stejně dlouhým obalem, který je na okraji jen mělce rozdřípený v nepravidelné zuby. Tvarově pozoruhodný je kultivar ´Contorta´ se silně pokroucenými a zároveň převisle rostoucími větvemi, s listy zvlněnými až zdrhnutě pokroucenými (jakoby povadlými), dosahující výšky okolo 3 m a šířky 4 m.

 
Z jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie pochází líska turecká (Corylus colurna). Je to pohledný, široce pyramidální strom 25 - 30 m vysoký, se světle hnědošedou šupinovitě se odlupující borkou, u některých jedinců dokonce znatelně korkovitou. Oříšky tohoto druhu jsou až 2 cm dlouhé, nahloučené ve skupinách po 6 – 10, s obalem výrazně žláznatým, široce zvonkovitě rozevřeným, hluboce členěným v úzké pokroucené cípy, které přesahují vrchol oříšku. V Čechách byla poprvé vysazena v Hluboké nad Vltavou r.1865 na schwarzenberském panství.

Líska obecná - Corylus avellana - Contorta - Arboretum Žampach
Líska obecná - Corylus avellana - Contorta - Arboretum Žampach
Líska obecná - Corylus avellana - Contorta - samčí květy uspořádané v jehnědách
Líska obecná - Corylus avellana - Contorta - samčí květy uspořádané v jehnědách
Líska obecná - Corylus avellana - Contorta
Líska obecná - Corylus avellana - Contorta
Líska obecná - Corylus avellana - samičí květ
Líska obecná - Corylus avellana - samičí květ
Líska turecká - Corylus colurna
Líska turecká - Corylus colurna