text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
HROZNOVEC - EXOCHORDA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 10a  [jpg]  1,5 MB  TAB. 10a  [pdf]  1,5 MB


HROZNOVEC (EXOCHORDA)

Čeleď: růžovité (Rosaceae)  Řád: růžotvaré (Rosales)


 

V současné době jsou známy pouze 4 druhy a několik jejich kříženců tohoto listnatého, opadavého keře, pocházejícího ze střední a východní Asie, který je esteticky mimořádně atraktivní v době plného květu. Všechny lze úspěšně pěstovat v podmínkách střední Evropy.

 

Jsou to rozložité, vzdušně stavěné, až 5 m vysoké keře, mimo dobu květu celkem nenápadného vzhledu. Pro zdárný růst, utváření svého typického habitu a bohaté kvetení vyžadují dostatek prostoru a slunné místo. Květenství (hrozny) se utvářejí pouze na vrcholech výhonů (tzv. koncová květenství), jsou několik centimetrů dlouhá a nesou podle druhu hroznovce 4 – 10 květů. Krásná kulovitá poupata se v květnu až červnu postupně proměňují v záplavu nádherných 2 – 5 cm velkých, bílých, jednoduchých květů, které na první pohled připomínají květy muchovníků (Amelanchier sp.), s nimiž však hroznovce nejsou ani vzdáleně příbuzné. Po odkvětu se květenství přeměňují v zajímavá hroznovitá plodenství, vytrvávající na keři po celou zimu (vzhledem připomínají plodenství pustorylů - Philadelphus sp.). Namísto květů nesou až 2 cm velké, pětihranné dřevnaté tobolky, z nichž se štěrbinami uvolňují křídlatá semena.

 

Tyto dřeviny jsou typickým příkladem keřových soliter – díky svému habitu, vzrůstu a výraznému sezónnímu estetickému účinku v sadových úpravách nejlépe vynikají jako osamoceně rostoucí jedinci.

 

V arboretu naleznete hroznovec pilolistý (E. serratifolia) původem z Mandžuska a Korei (listy v horní polovině ostře pilovité) a hroznovec hroznatý (E. racemosa) (listy převážně celokrajné, v horní polovině jen zřídka pilovité) původem z východní Číny.


Hrozno
Hroznovec hroznatý - Arboretum Žampach
Hrozno
Hroznovec hroznatý - plody - Arboretum Žampach