text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
ARÁLIE - ARALIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu.
TAB. 10a  [jpg]  1,5 MB  TAB. 10a  [pdf]  1,5 MB


ARÁLIE (ARALIA)

Čeleď: aralkovité (Araliaceae)   Řád: dřínotvaré (Cornales)


Rod arálie zahrnuje asi 35 druhů opadavých keřů až stromů (nebo i bylin) výrazně exotického vzhledu rozšířených většinou v tropických oblastech Asie, Severní Ameriky a Austrálie.V našich zeměpisných polohách je nejčastěji zastoupeným druhem arálie štíhlá (Aralia elata), původem z východní Asie. Tento řídký, nápadně vzpřímený, vyšší keř dorůstá až 5 m. Jeho odspodu holé větve, které mají nápadně širokou dřeň, jsou porostlé tlustými ostny. Tvoří velké množství kořenových výmladků.

Největší ozdobou arálií jsou listy, u tohoto druhu dlouhé až 80 (110) cm, složené, 2x zpeřené, lístky jemně hustě pilovité, většinou bez ostnů. Velmi dekorativní jsou arálie také v srpnu, kdy se objevují její široce deštníkovitá, velkápolokulovitá latová květenství (dl.30-45 cm), složená z drobných žlutobílých kvítků. Plody jsou drobné (0,5-0,6 cm) černé bobulovité peckovice.

V parcích arboreta Žampach je možné si prohlédnout její ojediněle pěstované kultivary ´Aureovariegata´ a ´Variegata´ se žlutavě a bělavě pestrými listy.

Kromě tohoto druhu jsou v parcích arboreta Žampach zastoupeny ještě další dva druhy, a to:

Arálie čínská (Aralia chinensis), která dorůstá 2-6 m, listy má menší (40-80 cm), avšak více ostnité, jemně pilovité, květy bílé 25-40 cm dlouhé a plody pouze 0,2-0,3 cm. Významná je zejména svými tonizujícími účinky. Do našeho parku byla dovezena z arboreta Bílá Lhota u Olomouce.

Severoamerickým druhem rostoucím zejména na březích řek, který je výrazně vyšší (5-10 i 15 m) s větvemi i kmínky silně ostnitými je Arálie ostnitá (Aralia spinosa). Listy má podobně jako předešlý druh 40-80 cm dlouhé, květy bělavé menší 20-35 cm, plody 0,6 cm.

Arálie vyžaduje teplejší, přistíněné stanoviště, nejlépe s písčitohumózní půdou a dostatkem vláhy, na zimu pak přikrývku spodku rotliny.Svým vzhledem jsou arálie vhodné zejména k moderní architektuře.


Arálie
Arálie ostnitá - Arboretum Žamapach
Arálie
Arálie ostnitá - plody -Arboretum Žamapach
ARÁLIE
ARÁLIE ČÍNSKÁ - detail květenství -Arboretum Žamapach
Arálie
Arálie šíhlá -´Aureovariegata´- Arboretum Žampach

 


[Více fotografií - fotogalerie arboretum]