text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
VILÍN - HAMAMELIS Tisk článku    
Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9b  [jpg]  1,5 MB  TAB.9b  [pdf]  1,5 MB

VILÍN (HAMAMELIS)
Č
eleď: vilínovité (Hamamelidaceae)  Řád: vilínotvaré (Hamamelidales)

Rod vilín zahrnuje 6 druhů rozšířených v Severní Americe a východní Asii.

Tento významný rod hlavně v předjaří kvetoucích opadavých rozložitých keřů nebo nízkých stromků svým vzhledem připomíná lísku. Je pomalu rostoucí.

Jednoduché, nesouměrné, nepravidelně zubaté listy, na podzim vybarvující do žluta až červena, jsou též velmi podobné lísce. Květy jsou oboupohlavné, vonné, složené ze čtyř velmi úzkých a pokroucených žlutavých korunních plátků, uspořádaných v chomáčcích. Zejména v květech spočívá krása těchto dřevin, neboť se objevují převážně v předjaří, výjimečně na podzim. Plody dřevnaté tobolky.

V parcích arboreta Žampach je vilín zastoupen čtyřmi svými druhy. Jsou to zejména východoasijské druhy jako vilín měkký (Hamamelis mollis), který dorůstá výšky 3-5 m (v domovině až 10 m), s listy oboustranně plstnatými, květy zlatožlutými vykvétajícími ještě před olistěním v únoru až březnu podobně jako u vilínu japonského (Hamamelis japonica), který vyroste u nás pouze 2-3 m (v domovině také až 10 m) a má listy oboustranně zelené, mírně lesklé. Křížením těchto druhů vznikl vilín prostřední (Hamamelis x intermedia), vysoký 3-4 m, s listy na rubu chlupatými a květy opět žlutými. Od tohoto druhu je vyšlechtěno nejvíce kultivarů (okolo 30) s různou barvou květů (červené, červenooranžové, oranžové). Z amerických vilínů je zde zastoupen vilín viržinský (Hamamelis virginiana), 5 m vysoký, s listy lysými, který kvete jako jediný vilín ve zdejším parku na podzim a to ještě olistěný nebo při opadu listů v září až říjnu opět žlutými, nyní ale silně vonnými květy.

Vilíny žádají dobrou, středně vlhkou, nevápenatou půdu, snášejí mírný polostín. Vysazují se vždy s kořenovým balem.

Američtí indiáni používali vilín viržinský jako léčivku a využívali zde zejména jeho antiseptické a stahující účinky.



Vilín
Vilín měkký - plody - Arboretum Žampach
Vilín
Vilín měkký
Vilín
Vilín prostřední
Vilín
Vilín viržinský


[Více fotografií - fotogalerie arboretum]