text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
KRYPTOMERIE - CRYPTOMERIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9b  [jpg]  1,5 MB  TAB.9b  [pdf]  1,5 MB


Čeleď: Cupressaceae (cypřišovité)  dříve: Čeleď: Taxodiacea (Tisovcovité)  Řád: Pinales (jehličnatotvaré)


V  geologicky dávných dobách byla kryptomérie více rozšířenou skupinou dřevin na zemi. Nyní jsou vymřelé rody reprezentovány pouze jediným druhem, a to kryptomérií japonskou (Cryptomeria japonica), původem v Japonsku (ostrovy Honšů, Šikoku a Kjůšů) a Číně, kde roste v polohách 600 až 1200 m n.m.

Jedná se o vždyzelené, jehličnaté úzce kuželovité stromy, které svým strnulým výrazem připomínají zeravy, jsou však hrubší a řidší. V domovině jsou statnější (až 50 m vysoké), u nás pouze menší (kolem 15 m). Výrazné jsou svou červenohnědou, v pruzích odlupčivou borkou. V půdě jsou výborně zakotvené..

Jehlice jsou živě zelené, 6 -15 mm dlouhé, odstávající od větvičky, srpovitě dopředu zakřivené. Květy jednopohlavné, samčí tvoří krátké klasy, samičí kulovité na koncích letorostů. Téměř kulovité dřevnaté šišky s nápadnými špičatými výrůstky na štítcích šupin, 1-3 cm velké, zrají v 1.roce a na stromě vytrvávají několik let.

Z kultivarů je možné v parcích arboreta Žampach pozorovat např. kultivar ´Elegans´s 1-2,5 cm dlouhými měkkými jehlicemi, téměř kolmo odstávajícími, přes zimu červenohnědými, dorůstající 2 až 5 m a také ojediněle pěstovaný kultivar ´Spiralis´ s přísně spirálovitě stočenými jehlicemi.

V našich podmínkách je to choulostivá dřevina, daří se jí na mírně přistíněných stanovištích chráněných před ranním zimním sluncem a mrazivými větry, k dobrému růstu potřebuje též vyšší vzdušnou vlhkost a hlubší půdy s dostatkem vláhy. I přes malou odolnost má u nás plodné semeno.
Na polesí Křtiny roste několik set těchto pokusně vysazených dřevin.
Pro japonce má kryptomérie podobný hospodářský význam jako pro nás smrk ztepilý. Někdy bývá v Japonsku vysazována i do stromořadí.


Krypto
Kryptomerie japonská - Arboretum Žampach
Krypto
Kryptomerie japonská - spiralis, Arboretum Žampach
Krypto
Kryptomerie japonská