text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
BLAHOČET - ARAUCARIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9a  [jpg]  1,5 MB  TAB.9a  [pdf]  1,5 MB            Dokument TAB. informační - skalka         


BLAHOČET (ARAUCARIA)
Č
eleď: blahočetovité(Araucariaceae) Řád: jehličnatotvaré (Pinales)


Blahočetovité jsou v rámci ostatních jehličnatých samostatnou a izolovanou skupinou velkého fylogenetického stáří, otisky z křídového období jsou známy i z Evropy, teprve ve třetihorách byly zatlačeny na jižní polokouli. Klimatické podmínky evropských zahrad relativně nejlépe z cca 10 druhů snáší blahočet chilský (Araucaria araucana), který v domovině (Chile a JZ Argentina) vystupuje až do nadm.výšky 1600 m. Do Evropy dovezen v r.1795.

Blahočet vytváří mohutné, ale štíhlé stálezelené jehličnaté stromy s pravidelně přeslenitými větvemi, které dodávají dřevině zajímavý exotický vzhled. Samičí jedinci jsou obvykle mnohem mohutnější než samčí, kdy samičí rostliny dosahují výšky 60, 70 i více m a tloušťky kmene více než 2,5 m., kdežto samci výšky pouze kolem 20 m. Během růstu se široce kuželovitý tvar koruny mění na deštníkový. Dosahují vysokého stáří až 2000 let.

Listy jsou tuhé, kožovité, s ostrou špičkou, 25-50 mm dlouhé. Povrch mladých kmenů je hustě pokryt do všech stran trčícími kožovitými, pichlavými listy, na které se bojí usedat i ptáci. Tyto dvoudomé dřeviny mají samčí květy válcovité až 15 cm dlouhé, samičí kulovité až 20 cm, z  nichž 2.rokem dozrávají 20 cm dlouhé a až 1,6 kg vážící šištice, které se ve zralosti rozpadají. Šištice obsahují až 4 cm dlouhá jedlá semena, velmi výživná a chutná, jež byla hlavním pokrmem jihoamerických indiánů kmene Araucos.

Blahočet je v našich podmínkách málo otužilý a proto je třeba ho na zimu chránit. Mimořádně tuhá zima může způsobit zkázu i většího stromku, který je u nás vzácností. Exemplář v parcích arboreta Žampach, umístěný na chráněném stanovišti, by výšky 10 m mohl dosáhnout nejdříve za 60 let, ovšem pokud bude dostatečně otužilý vůči mimořádným zimám, které jej potkají.

Dřevo je velmi cenné, má vlastnosti podobné našemu dřevu borovice, pro Jižní Ameriku má velký význam.

Jako „stromeček pro štěstí“ se často pěstuje v našich domácnostech Blahočet ztepilý (Araucaria heterophylla).


Blahoč
Blahočet čilský - dlouhé špičaté šupiny šišky
Blahoč
Blahočet čilský - v přirozené vegetaci, Chile
Blahoč
Blahočet čilský, St James´Park (Green Park) - Londýn, 2005
 

[Více fotografií - fotogalerie arboretum]