text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
20240611 20240610 20240611 20240611 20240610 20240611 20240610
DAVIDIE - DAVIDIA Tisk článku    
Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 7b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 7b  [pdf]  1,5 MB

DAVÍDIE  (DAVIDIA)
Čeleď: tupelovité (Nyssaceae) Řád: dřínotvaré (Cornales)

Davídie listenová (Davidia involucrata) je opadavý strom pocházející z vlhkých horských čínských lesů. Svým vzhledem připomíná lípu, u nás roste častěji jako vyšší keř. Dosahuje výšky 6 – 12 (20) m. Je dlouhověká. Jejíkoruna je široce vejčitá. Působí velmi exoticky, zejména v době květu.

Střídavě postavené listy jsou široce vejčité (12 x 15 cm), hrubě pilovité, na bázi srdčité, s červenými řapíky, rub listu je šedavě plstnatý. Květy jsou oboupohlavné, složené z 2 cm nevýrazných kulovitých hlávek, podepřených 2 optickými lákadly - velmi výraznými, bílými nebo krémově bílými, nestejně velkými (8 až 16 cm) listeny. Kvetou v květnu až červnu s rašením listů. Květenství se vytváří až u starších rostlin. Plody jsou elipsoidní peckovice (3 až 4 cm), zpočátku zelené, později červenohnědé.

V parcích našeho arboreta je kromě tohoto druhu zastoupena i jeho varieta D. i.´Vilmoriniana´, která má listy na rubu zcela lysé a řapíky listů zelené. Tato varieta je nazvána podle firmy Vilmorin ve Francii, vedle které první davídie v Evropě vykvetla.

Je to krásný strom vhodný do větších rodinných zahrad i parků na exponovaná stanoviště, umožňující pohled do koruny v době květu. V našich podmínkách však vyžaduje teplejší stanoviště a dostatečně vlhkou, propustnou půdu. První davídie v Čechách byla vysazena v r. 1910 v Průhonicích, kde roste dodnes, o něco mladší je strom u rezidence USA v Praze 6 – Dejvicích.Z podoby květu je odvozen jiný český název pro tento strom: „kapesníkovník“.


DAVIDI
DAVIDIE - VILMORINIANA, Arboretum Žampach
Davídi
Davídie listenová - detail květu
Davídi
Davídie listenová - květ
Davídi
Davídie listenová - plod
Davídi
Davídie listenová
Davídi
Davídie listenová, Arboretum Žampach
Davídi
Davídie listenová


 [Více fotografií - fotogalerie arboretum]