text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
Arboretum Žampach - úvod Tisk článku    

    

Arboretum Žampach je provozováno Domovem pod hradem Žampach,  příspěvkovou organizací sociálních služeb Pardubického kraje. Arboretum se  nachází  v lokalitě podhůří Orlických hor v nadmořské výšce 440 m. n. m pod  hradním vrchem ve výšce 545,7 m. n. m. v teplotní zóně odolnosti rostlin  6Arboretum se rozkládá na ploše cca 4 ha a je  členěno do 3 částí - dolní, horní  park a park ve vnitřním zámeckém areálu. Sbírkový fond zahrnuje cca 600  druhů  a kultivarů dřevin, včetně u nás vzácně zastoupených druhů.  Informační  systém arboreta zahrnuje rejstříky tabulí a dřevin přístupné z www stránek a v  terénu pak poznávací okruh s tabulkovými informacemi o dřevinách.
Arboretum Žampach patří mezi všeobecná arboreta, ale zahrnuje také  významnější tematické sbírky některých rodů dřevin, jako např. borovice, jedle,  dub, magnolie, buk, smrk, bříza  a jasan. 
Zámecké parky jsou prostředím  kulturní památky. Arboretum Žampach je členem Unie botanických zahrad ČR a  akreditovaným členem ArbNet (mezinárodního profesního společenství arboret  a dendrologů veřejných zahrad světa).

Arboretum je celoročně volně přístupné veřejnosti při dodržení  podmínek návštěvního řáduOrganizované skupinové prohlídky Arboreta  Žampach je nutné si předem telefonicky nebo mailem domluvit v  našem  informačním centru (kontak). Bezplatné parkoviště pro návštěvníky se  nachází u vstupu do areálu. K podledu na obsazenost parkoviště lze využít naši  veřejnou web kameru.

Arboretum Žampach má také specifický účel - je prostředím pro setkávání se  veřejnosti s osobami se zdravotním hendikepem, je místem  práce a odpočinku  obyvatel Domova pod hradem Žampach. Prosíme o respektování tohoto účelu.

ARBORETUM - TISKY - PRŮVODCE - SKLÁDAČKA


Přístup do Arboreta Žampach je bezplatný.
Dobrovolný příspěvek lze vložit do pokladničky veřejné sbírky umístěné v infocentru. Děkujeme.

 INFORMACE A KONTAKTY PRO DÁRCE - ZDE





img_wikipedie.jpg

Informace o Arboretu Žampach na Wikipedii
Informace o Domovu pod hradem Žampach na Wikipedii 

img_doporucujeme1.png