text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
PAMODŘÍN - PSEUDOLARIX Tisk článku    
Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 8b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 8b  [pdf]  1,5 MB

PAMODŘÍN (PSEUDOLARIX)
Č
eleď: borovicovité (Pinaceae)  Řád: jehličnatotvaré (Pinales)

Rod pamodřín je modřínu podobný rodzahrnující 1 druh, objevený teprve v roce 1853, jehož domovinou je východní Čína.

Pamodřín líbezný (Pseudolarix amabilis) je podobně jako modřín jehličnatý opadavý strom se vzdušnou korunou, dorůstá však pouze 15 až 20 m výšky, je pomalu rostoucí a dlouhověký. Má v dospělosti široce kuželovitou, řídkou korunu s větvemi vodorovně postavenými a pokroucenými. Jeho textura je velmi jemná a lehká, kořenový systém zajišuje dobrou stabilitu.

Podobně jako modřín vytváří i pamodřín, kromě normálních výhonů, zkrácené větvičky neboli brachyblasty, které jsou však delší než u modřínu (kolem 2 cm) a se zřetelnými ročními přírůstky. Každoročně opadávající jehlice jsou v porovnání s modřínem světlejší, delší (30 až 70 mm) a širší (2 až 3 mm), na brachyblastu jich vyrůstá méně (15 až 30), na podzim se zbarvují zlatožlutě. Květy jsou jednopohlavné, samčí ve svazečcích na bezlistých brachyblastech, samičí jednotlivé na konci olistěných brachyblastů. Plody jsou vzpřímené, vejčité šištice, 5 až 7 cm dlouhé, které jsou na rozdíl od modřínu v době zralosti rozpadavé (plodní šupiny opadávají od vřetena šišky jako u jedlí).

Také v parcích arboreta Žampach je pamodřín vzácně zastoupený ve výsadbě exemplářem, vysazeným v roce 1992 - jako cca 10 letý stromek (původem z dendrologické zahrady Průhonice). V dospělosti je to vysoký překrásný strom.

Rovněž svými stanovištními požadavky se pamodřín přibližuje modřínu, má však větší nároky na teplo, půdu i vláhu, dále má raději méně vápenaté půdy. Nejedná se o nikterak hospodářský významnou dřevinu, ale o jednu z nejkrásnějších jehličin vůbec.

U pamodřínu se výrazně projevuje mykorhíza neboli symbióza s určitou houbou. Pokud tu svou konkrétní na daném stanovišti postrádá, příliš neroste a je neduživý. Pakliže mu ji dodáme, vyroste v nádherný strom. Jak to provést ? Je zbytečné shánět speciální substrát, stačí nabrat hrstku země z místa, kde již jiný pamodřín „dobře“ roste a přihodit k naší rostlině, ona si svou houbu takřka okamžitě „natáhne“.


Pamodř
Pamodřín půvabný - šiška
Pamodř
Pamodřín půvabný- Arboretum Žampach

[Více fotografií - fotogalerie arboretum]