text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
JEDLE OJÍNĚNÁ (99) Abies concolor Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(99)  JEDLE OJÍNĚNÁ   Abies concolor


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

    Rod jedle (Abies) zahrnuje asi 40 druhů rozšířených převážně v mírném pásmu severní polokoule, na jihu zasahuje v horách až do severní Afriky a Himaláje. Roste zejména v horských lesích do nadm. výšky 1500 m.

   Jedle jsou stálezelené jehličnaté stromy, o velikosti až 100 m, dlouhověké, v mládí zpravidla rostoucí pomaleji, v dospělosti se jejich růst zrychluje. V mládí žádají přistínění, většina druhů upřednostňuje alespoň mírný stín i v dospělosti. Korunu mají v mládí kuželovitou, později spíše válcovitého tvaru se zaobleným vrcholem. V porovnání se smrky jsou řidší a jejich větve většinou vodorovné. Jejich kůra je dlouho hladká, někdy s pryskyřičnatými puchýřky. Kořenový systém je hluboký, dobře kotví dřevinu v půdě.

Jehlice jedlí jsou ploché, na rubu mají dva bělavé proužky průduchů, na větvičku přisedají kruhovým terčíkem (rozšířenou bází), který opadává i s jehlicí a proto větvička zůstává hladká. Tato charakteristika je jedním z podstatných rozlišovacích znaků mezi rodem abies a picea – smrk. Na našem obrázku vidíme tento rozdíl. Na větvičce jsou jehlice uspořádány dvojřadě nebo kartáčovitě. Květy jednopohlavné jsou soustředěné v horní části koruny, samčí jednotlivě visící, samičí též jednotlivě vzpřímeně stojící. Šištice jsou válcovité, vzpřímené, dozrávají na podzim 1. roku a přímo na stromě se rozpadají, na větvi po nich zůstanou několik let trčet jejich středová vřetena. Šištice se objevují zpravidla až u stromů starších 30 let.

   Jedle jsou krásné parkové stromy, zejména pro svůj pravidelný pyramidální vzrůst s větvemi typicky odstávajícími, uspořádanými v přeslenech. Jsou však současně náročnějšími dřevinami, vyžadují kvalitní půdní podmínky a vzdušnou vlhkost.

     V arboretu Žampach je jedle zastoupena mnoha svými druhy také v lokalitách v horním a dolním zámeckém parku. Tyto  je možné rozdělit podle uspořádání průduchů na jehlicích do následujících dvou skupin:jedle

1. skupina - jedle s jehlicemi na líci leskle zelenými, na rubu s výraznými bílými pruhy průduchů

2. skupina - jedle s jehlicemi na líci matnými, na rubu sivými, protože průduchy jsou vesměs rozptýlené po celé jehlici

 

    Do 2. skupiny řadíme druh jedle ojíněná, stejnobarvá (Abies concolor) - její domovinou jsou  hory v západní části Severní Ameriky, kde roste v nadmořské  výšce 1000 až 3000 m n.m. U nás dosahuje 30 m výšky v domovině 40 m. Je charakteristická svými nepravidelně postavenými, srpovitě zahnutými, nápadně dlouhými (4 až 6 cm) jehlicemi. Průduchy nemá soustředěné na rubu jehlice jako většina ostatních jedlí, nýbrž rozptýlené po celé jehlici, což způsobuje její matnost. Šištice 12 x 4 cm. V našich podmínkách je ze všech jedlí nejméně náročná. Dožívá se až 350 let. Známá je též např. jako kultivar  Abies concolor ´Violacea´ s modrobílým zbarvením jehlic, zvláštního postavení.


Více  informací o tomto druhu:

 

JEDLE část 1 ABIES
JEDLE část 2 ABIES

FOTOGRAFIE STROMU:

Jedle
jedle ojíněná
Jedle
jedle ojíněná - šišky
   

Abies concolor - jedle ojíněná - habitus - zima (99)

Abies concolor - jedle ojíněná - habitus - zima (99)

Abies concolor - jedle ojíněná - celek (99)

Abies concolor - jedle ojíněná - celek (99)


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta