text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
BŘÍZA BĚLOKORÁ (80) Betula pendula Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(80) BŘÍZA BĚLOKORÁ Betula pendula


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

     Rod bříza (Betula) zahrnuje asi 120 druhů rozšířených na severní polokouli převážně v mírném až arktickém pásmu. Jsou to většinou mimořádně nenáročné dřeviny na polohu, půdu a klimatické podmínky, vyžadující však světlé stanoviště. Často sehrávají v přírodě roli pionýrské dřeviny. Přesto vyrůstají v krásné dekorativní stromy, elegantní svou korunou, ozdobnou kůrou a nápadným jarním a podzimním zbarvením listů.

      Břízy jsou listnaté stromy nebo keře, stromové druhy rychle rostou, většina z nich dosahuje výšky přes 20 m. Jsou relativně krátkověké. Koruna je lehká a vzdušná. Kmen a větve většiny druhů jsou bělokoré. Kořenový systém mají mělký, takže značně vysušují a ochuzují půdu. Někdy jsou nazývány též vodními pumpami, protože dospělí jedinci vytranspirují do ovzduší stovky litrů vody denně. Jsou však schopny přizpůsobit se rozmanitému podkladu a udrží dřevinu i na skalách podobně jako u borovice.

Střídavě postavené listy jsou jednoduché, pilovité, na podzim se žlutě barvící. Květy jsou jednopohlavné, samčí v převislých jehnědách, samičí jehnědy jsou vzpřímené, krátké a tenké. Plody jsou jednosemenné křídlaté nažky složené v rozpadavé šištice. Na volném prostranství plodí zpravidla již v 10 až 15 letech.

V parcích našeho arboreta je bříza zastoupena několika svými druhy. Nechybí zde náš domácí druh bříza bělokorá syn. bradavičnatá (Betula pendula syn. verrucosa), která rychle dorůstá výšky 20 až 25 m, má řídkoukorunu a tenké metlaté převislé větvičky. Je typická svou bílou, na bázi kmene černou a hrubě rozpraskanou borkou a trojúhelníkovitými 3 až 6 cm listy. Dožívá se většinou přibližně 100 let. Velká nenáročnost a odolnost této břízy vůči klimaticky nepříznivým podmínkám je ovlivněna schopností bílé kůry odrážet podstatnou část dopadajícího záření na vytrvale a vydatně osluněných místech. Tento druh se v přírodě také neobyčejně rychle rozmnožuje. Ze samičí jehnědy se po dozrání uvolňuje několik set nažek s postraními křídly umožňujícími semenům „létat“. Ze středně velkého stromu je tak na podzim uvolněno několik milionů semen.

     Naší nejstarší břízu bělokorou si můžete prohlédnout v dolním zámeckém parku. Stáří tohoto stromu je odhadováno na více než 100 let.


Více  informací o tomto druhu: 

BŘÍZA část 1 BETULA
BŘÍZA část 2 BETULA

FOTOGRAFIE STROMU:

Bříza
Bříza bělokorá - kresba
Bříza
Bříza bradavičnatá, bělokorá - nejstarší bříza v dolním zámeckém parku
   

Betula pendula - bříza bělokorá - kmen s borkou (80)

Betula pendula - bříza bělokorá - kmen s borkou (80)

Betula pendula - bříza bělokorá - zimní habitus (80)

Betula pendula - bříza bělokorá - zimní habitus (80)


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta