text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ (77) Liriodendron tulipifera Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(77) LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ Liriodendron tulipifera


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

     Liriodendron je rod z čeledi šácholánovitých (Magnoliaceae) zahrnující pouze dva druhy. K charakteristickým znakům těchto rostlin patří podlouhlé zploštělé pupeny, které nejsou kryté šupinami, ale dvěma proti sobě postavenými, světle zelenými, zvrchu ojíněnými palisty, mezi nimiž je ukryt vlastní list. Zcela nezaměnitelného tvaru jsou listy liliovníků – čepel až 20 cm velká, se čtyřmi zašpičatělými laloky, na konci tupě vykrojená až uťatá*. Květy svým tvarem a velikostí připomínají květy tulipánů, jsou oboupohlavné a vyrůstají jednotlivě na koncích letorostů. Z každého květu vzniká šišticovité souplodí obsahující velké množství plodů (podlouhlých křídlatých nažek) uspořádaných na vřetenovitém květním lůžku. Za zralosti se plodenství sama rozpadají.

 

Nejčastěji je u nás pěstován liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) původem z východní části Severní Ameriky. Je to krásný dlouhověký strom, dožívající se stáří 300 až 400 let a dorůstající výšky 35 - 40m. Koruna má vzdušný, nepravidelný tvar. Listy se na podzim zlatožlutě zbarvují. Květy až 6 cm v průměru, okvětní lístky světle žlutozelené, na bázi s výrazně oranžovým pruhem. Kvete v červnu až červenci. Prvně kvete a plodí přibližně po 15 letech. V arboretu si můžete prohlédnout také vzácnější, velmi krásný kultivar ´Aureomarginatum´, který má listy žlutě lemované a celkově je slabšího vzrůstu. Ozdobnost listu vyniká zejména v době rašení. Starší exemplář byl pro naše arboretum získán z Botanického ústavu Akademie věd České republiky v Průhonicích.

 

Liliovník tulipánokvětý ve své domovině poskytuje lehké, snadno zpracovatelné dřevo, které je vhodné na zhotovování různého nářadí a doutníkových krabiček. Dřevo se dobře leští a moří, proto se z něj také vyrábí nábytek. Hořká kůra z mladých větví a kořenů se využívá proti horečkám místo chininové kůry. Kůra obsahuje alkaloid tulipiferin, který drasticky působí na srdce a nervovou soustavu. První introdukce do Evropy se uskutečnila roku 1663. V Čechách byl poprvé vysazen roku 1865 v Hluboké nad Vltavou.

 

Liliovník čínský (Liriodendron chinense) přirozeně rozšířený v horských a podhorských lesích Číny a severního Vietnamu je poněkud choulostivější, u nás je pěstován jen zřídka v nejteplejších polohách.

____________

*K českému jmenosloví: "liliovník x lyrovník" 

  Listy svým tvarem tedy nepřipomínají lyru - hudební nástroj. Proto by bylo mylné dle tvaru listu strom nazývat též jako lyrovník“ či "lyriovník".

  Více k tomu v článku na Botany. cz


Více  informací o tomto druhu: 

LILIOVNÍK LIRIODENDRON

FOTOGRAFIE STROMU:

LILIOV
LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ - detail květu
LILIOV
LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ - detail palistů - Arboretum Žampach
LILIOV
LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ - plodenství
LILIOV
LILIOVNÍK TULIPÁNOKVĚTÝ - Arboretum Žampac
     

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý (77) - celek

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý (77) - list

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý (77) - list

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý - letní list s žilnatinou (77)

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý - letní list s žilnatinou (77)

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý - pupen (77)

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý - žilnatina rubu listu (77)

Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý - celek podzim (77)

https://galerie.uspza.cz/var/albums/Liriodendron%20tulipifera%20-%20liliovn%C3%ADk%20tulip%C3%A1nokv%C4%9Bt%C3%BD%20-%20celek%20podzim%20%2877%29.JPG?m=1634542164

Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta