text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ (76) Gymnocladus dioicus, canadensis Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(76) NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ Gymnocladus dioicus, canadensis


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

        Rod Gymnocladus zahrnuje pouze 2 druhy pocházející ze Severní Ameriky a Číny.
      U nás lze pozorovat pouze méně choulostivý druh, a to nahovětvec dvoudomý, kanadský (Gymnocladus dioicus, canadensis). Je to rychle rostoucí opadavý strom příbuzný dřezovci, je dvoudomý, až 30 m vysoký, s rozložitou korunou. Vyznačuje se velmi tlustými, modravě ojíněnými letorosty, na nichž listové polštářky zanechávají dlouhé jizvy. Vytváří podpovrchový kořenový systém, má silnou kořenovou výmladnost.

Ve vegetační době vynikají především ohromné střídavé, dvakrát sudozpeřené, 50 až 100 cm dlouhé listy, 60 cm široké, které jsou složené z malých vejčitých lístků. Na podzim se zbarvuje do žluta. Protože výrazné větvení listů je kompenzováno sporým větvením stonků, trčí v zimě poměrně silné, nápadně křivolaké, řídce rozvětvené větve klackovitě do prostoru (lidově nazýván též „parožnatec“). Tato vlastnost také vedla k pojmenování stromu (gymnos = nahý, klados = větev). Květy jsou jednopohlavné nebo mnohomanžílné, raší již v dubnu (spolu s listy) v koncových latách zelenavě bíle, samičí až 25 cm dlouhé, samčí menší. Plody jsou podlouhlé, kožovité, hnědé lusky o velikosti až 25 x 6 cm, s velkými semeny. Na stromě dlouho drží.

        V parcích arboreta Žampach lze na tomto stanovišti pozorovat exempláře, které byly v r. 1990 dovezeny darem z  lednického parku na Moravě. Tam byly tyto dnes památné stromy přesazovány již jako dospělí jedincipři meliorizaci a rozšiřování parku koncem 19. století. Zemní baly dosahovaly 5 až 6 metrů v průměru a výšky 2,5 metrů, což představovalo objem asi 70 m3 a hmotnost kolem 320 tun. Na fotografii si můžete prohlédnout strom v lednickém parku, z jehož výmladků pocházejí naši „parožnatci“.

         Přestože struktur a koruny přímo předurčuje tento strom do výsadeb k moderní architektuře, nepatří k často pěstovaným dřevinám. Snad pro své nároky na hlubší vlhčí půdy a teplejší stanoviště. Do Čech se dostal až kolem roku 1844.  Jeho dřevo je tvrdé. 


Více  informací o tomto druhu: 

NAHOVĚTVEC GYMNOCLADUS

FOTOGRAFIE STROMU:

NAHOVĚ
"mateřský" strom NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ - v parku  Lednice
NAHOVĚ
NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ - list - Arboretum Žampach
NAHOVĚ
NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ - plod - lusky o velikosti až 25 x 6 cm
NAHOVĚ
NAHOVĚTVEC DVOUDOMÝ - složení velkého listu z drobných lístků

Gymnocladus dioicus, canadensis
- nahovětvec dvoudomý, kanadský (76) - list

Gymnocladus dioica - nahovětvec dvoudomý - letní habitus (76)

Gymnocladus dioicus, canadensis - nahovětvec dvoudomý, kanadský - listy


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta