text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
PLATAN JAVOROLISTÝ (73) Platanus x hispanica Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(73) PLATAN JAVOROLISTÝ Platanus x hispanica


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

platan      Rod platan je zastoupen asi 10 druhy rostoucími většinou v USA a Mexiku, 1 z nich roste v jihovýchodní Evropě až střední Asii.Vytváří krásné, statné, až 45 m vysoké, opadavé stromy s rozložitou korunou a charakteristicky se odlupující borkou na kmenech. Listy jsou střídavě postavené, jednoduché, dlanitě laločnaté, v závislosti na druhu poměrně tuhé, s řapíky na bázi výrazně rozšířenými a obklopujícími tak pupeny. Na první pohled jsou v listech platany podobné javorům, mají však listy střídavě uspořádány a tužší. Nenápadné, jednopohlavné květy jsou uspořádány v kulovitých hlávkách, ze kterých se později vyvíjejí kulovitá plodenství zavěšená na dlouhých stopkách, přetrvávající na stromech i přes zimu. V tomto mimovegetačním období vynikne zvláštní kůra a statná koruna ověšená kulovitými plodenstvími.

 

      U nás nejrozšířenějším druhem je platan javorolistý (Platanus acerifolia, hispanica). Skutečný původ tohoplatanto druhu není dosud zcela jasný. Jedna strana tvrdí, že jde o křížence mezi platanem západním a východním (z Anglie z let 1680 - 1700), druhá strana se přiklání k teorii o samostatném druhu odvozeném z již vymřelého třetihorního platanu (tehdy hojného v celé Evropě). Tento mohutný strom, který v dospělosti vyroste až 45 m do výšky a vytvoří obvod kmene až 6 m, se dožívá několika set let. U nás se pěstuje od r. 1835. Velmi výrazný je tento druh platanu svojí kůrou, která je na mladých stromcích hladká, později pak vícevrstevná, složená z pestrých zelenožlutých, bělomodrých a hnědých plátů. Odlupuje se ve větších, nepravidelných kusech, což způsobuje charakteristickou skvrnitost kmenů. Listy má 3 – 7 laločné, 10 až 25 cm široké, temně zelené, na rubu plstnaté. Kvete v květnu dlouze stopkatými hlávkami o průměru 2 cm, ze kterých se vyvíjejí ježatá, kulovitá plodenství, nejčastěji po 2 na stopce. Po uzrání získávají hnědou barvu a jsou pokryty ostnatými štětinami. Na stromě přetrvávají přes zimu. Z těchto „hlávek“ se pak uvolňují semena na bázi tuhých chlupů. Tento druh platanu je mimořádně odolný proti suchému a znečištěnému ovzduší a lze se s ním setkat rovněž v městské výsadbě, kde je schopen přežívat v zadlážděných a asfaltových plochách chodníků.

 

      Na krásném exempláři platanu tohoto druhu na našem dvoře před stodolou lze demonstrovat význam dostatku půdní vláhy pro růst platanů. Mimořádný přísun vody ke kořenům tohoto stromu totiž zajišťuje spodní pramen. Stromek byl na toto místo přesazen v r. 1999. Porovnání lze učinit s platany rostoucími na stanovištích v dolním zámeckém parku, neboť jsou shodného stáří i původu.  


Více  informací o tomto druhu: 

PLATAN PLATANUS

FOTOGRAFIE STROMU:

platan
platan javorolistý - Platanus acerifolia
platan
platan javorolistý - Platanus acerifolia, hispida - detail listového pupenu
platan
platan javorolistý - Platanus acerifolia, hispida - kulovitá květenství

Platanus occidentalis, acerifolia a orientalis, Jardin Botanique de Lyon, 2007
listy druhů  Platanus: P. occidentalis, P. acerifolia a P. orientalis,

Jardin Botanique de Lyon, 2007
 


Platanus x hispanica - platan javorolistý (73) - plodenství - detail
Platanus x hispanica (acerifolia) - platan javorolistý (73) - plodenství - detail

Platanus x hispanica - platan javorolistý - letní habitus (73)

Platanus x hispanica - platan javorolistý - zimní habitus (73)

 Platanus x hispanica - platan javorolistý - vývoj listu (73)

Platanus x hispanica - platan javorolistý - podzimní listí 

Platanus x hispanica (acerifolia) - platan javorolistý - podzimní listí (74)

Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta