text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
JILM VAZ Ulmus laevis (70) dříve JILM HABROLISTÝ Ulmus minor Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(70) JILM BRVITÝ (VAZ) Ulmus laevis (dříve JILM HABROLISTÝ  Ulmus minor)


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

      Jilmy jsou statné stromy s opadavými listy, krátce řapíkatými, nápadně nesouměrnými, na okraji dvojitě pilovitými, na podzim nádherně žlutými. Zvláštností jsou květy uspořádané ve svazečcích, které se objevují dříve než listy (duben). Plodem je nažka s penízkovitým křídlem, zpočátku zelená, později žlutohnědě zbarvená, dozrávající již koncem května. V zeleném stavu si plod obstarává látkovou přeměnu pro svoji vlastní výživu (jako je tomu např. u plodů habru). V severním mírném pásmu je domovem asi 45 druhů tohoto rodu. Řadí se do čeledi jilmovitých (Ulmaceae).

Jilm habrolistý (Ulmus minor) byl v parcích vysazován nejen v přírodní formě ale i v různých ozdobných kultivarech. V arboretu byly tyto stromy nově vysazeny v doplním parku v r. 1993.

       Jilm habrolistý (Ulmus minor) a jilm brvitý (vaz) - Ulmus laevis i jilm horský (Ulmus glabra) byly dříve hojně zastoupenými stromy v naší přírodě i v parcích. Po staletí rostly v rovnováze se svým prostředím, s živočichy, houbami i rostlinami, kterým poskytovaly potravu, ochranu a úkrytiště. V rovnováze byly i s nevítanými hosty jako jsou různí parazité, mimo jiné i s brouky z čeledi Scolytidae (kůrovcovití). Obvykle se dovedly vyrovnat i s případnou invazí houby Ceratocystis ulmi, přenášenou těmito brouky do jejich vodivých pletiv. Houba zamezuje protékání mízy cévami, což způsobuje postupné odumírání nejdříve větví, později celého stromu. V 60. - 80. letech 20. století však přišla mimořádně velká vlna epidemie grafiózy (nemoci způsobené touto houbou, zvané též jako „holandská nemoc“, neboť byla poprvé zaznamenána v Nizozemí). Již kolem roku 1975 podlehlo této chorobě téměř 98% evropských jilmů. Jako první hynuly jilmy habrolisté a jako poslední jilmy vazy. V zámeckých parcích v Žampachu rostly ještě na počátku 80. let krásné a obzvlášť mohutné, více než staleté jilmy vazy. Poslední z 8 těchto jilmů rostoucí původně v místě dnešního hipodromu musel být poražen v roce 1993. I když nepatřil k těm nejmohutnějším, průměr jeho kmene na bázi činil více než 180 cm. Z kmenů těchto stromů byly pak zhotoveny dřevěné obklady pro interiéry zámecké budovy, které byly dochovány i po velké rekonstrukci budovy v letech 2006 - 2008. Jilmové dřevo bylo v minulosti velmi žádané zejména pro svou nízkou štípatelnost a pevnost v ohybu v nejrůznějších výrobních odvětvích (kolářství, nábytkářství, loďařství). Dnes je toto dřevo spíše vzácností.


Více  informací o tomto druhu: 

JILM ULMUS

FOTOGRAFIE STROMŮ:

Jilm h
Jilm habrolistý - Ulmus minor
Jilm h
Jilm habrolistý - Ulmus minor
Jilm v
Jilm brvitý (vaz) - Ulmus laevis
 

Ulmus laevis - jilm brvitý (vaz) - zimní habitus (70)

Ulmus laevis - jilm vaz - zimní habitus (70) 


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta