text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
JÍROVEC MAĎAL (34) Aesculus hippocastanum Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(34) JÍROVEC MAĎAL  Aesculus hippocastanum


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:         

Ve střední Evropě je hojně pěstován jírovec maďal, dříve také nazývaný jako kaštan koňský (Aesculus hippocastanum). Mezi lidmi je známý zejména díky svým velkým, živě rezavohnědým kaštanům. Tento druh, původně rozšířený v horských lesích Balkánského poloostrova, byl ve střední Evropě záměrně vysazován od r. 1576. Je to statný, až 25 m vysoký strom, vytvářející silné letorosty s nápadně velkými (až 3,5 cm dlouhými a 1,5 cm širokými) a silně pryskyřičnatě lepkavými pupeny. Květy má bílé s červenými a žlutými skvrnkami, které mají „signální“ význam pro nektar sající hmyz – nektar se totiž tvoří pouze při žluté skvrně. Listy jsou složené z 5 – 7 podlouhle obvejčitých lístků 10 – 25 cm dlouhých, za plné vegetace svěže zelených, na podzim se zbarvujících do zářivě zlatožluté barvy. Botanickou zvláštností je méně vzrůstný kultivar Aesculus hippocastanum ´Laciniata´ s mimořádně jemně stříhanými listy.

Jírovce maďaly jsou v posledním desetiletí silně napadány hmyzím škůdcem - klíněnkou jírovcovou (Cameraria ohridella). Larvy tohoto motýlka se živí na vnitřních pletivech listů, čímž postupně omezují jejich funkci. Listy postižené klíněnkou jsou rezavě skvrnité, mnohem dříve chřadnou a předčasně opadávají. Tento škůdce sice přímo nezpůsobuje úhyn napadených stromů, ale oslabuje je.


  Více  informací o tomto druhu:


FOTOGRAFIE STROMU:
  Jírove
Jírovec maďal
   

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - pupen (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - květAesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - květAesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - květy - detailAesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - květy - detailAesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - zimní habitus (34)Aesculus hippocastanum - jírovec koňský (maďal) - zimní habitus (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - celek (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - celek (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - květ pupen (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - květ pupen (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - list jaro (34)

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal - list jaro (34)

Aesculus hipocastanum - jírovec maďal - plod (34)


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta