text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
DUB BAHENNÍ (18) Quercus palustris ´Green Dwarf´; nyní TISOVEC DVOUŘADÝ Taxodium disti ... Tisk článku    

   

 

Arboretum Žampach

  DŘEVINY DOLNÍHO PARKU


(18) DUB BAHENNÍ Quercus palustris ´Green Dwarf´

nyní tento nahrazen - vsazen zde: TISOVEC DVOUŘADÝ Taxodium distichum 'Cascade Falls'


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:         

    Dub bahenní (Quercus palustris)  původem ze střední a východní části USA. Stromy 12 - 25 m vysoké, s korunou v mládí úzce a v dospělosti široce kuželovitou. Ze všech výše uvedených druhů dubů z příbuzenstva dubu černého má dub bahenní listy nejvíce členité - jsou hluboce laločnaté, s laloky úzkými, na koncích zašpičatělými a osinatě nepravidelně zubatými. Na podzim získávají živě červené zbarvení. Plody jsou velké, široce polokulovité, posazené v mělkých širokých číškách.

    Kultivar Quercus palustris ´Green Dwarf´ bývá nejčastěji roubován na polokmínek, kde vynikne jeho kompaktní koruna s tmavě zelenými, nápadně vykrajovanými a lesklými opadavými listy. Dub bahenní je známý svou bezkonkurenční hrou barev podzimního listí a „Green Dwarf“ to potvrzuje – odstíny zlatožluté se střídají s karmínově červenou a oranžovou v místech, kde ještě prosvítá zelená. Běžná výška keře dosahuje cca 2m, pokud je na kmínku s korunkou,  s cca 3m během asi 20 let. Quercus palustris ´Green Dwarf´ si dnes u nás prohlédnete v horním parku.

 Více  informací o tomto druhu:

DUB QUERCUS


     Zde  v mokřadní části dolnho parku byl místo něho vsazen: TISOVEC DVOUŘADÝ Taxodium distichum 'Cascade Falls'

 Více  informací o tomto druhu:

TISOVEC TAXODIUM

FOTOGRAFIE STROMŮ:

09 Dub
  Dub bahenní
09 Dub
  Dub bahenní - Arboretum Žampach
09 Dub
Dub bahenní - plod
09 Dub
Dub bahenní - pupeny

Quercus palustris ´Green Dwarf´- dub bahenní - jarní listy

Quercus palustris ´Green Dwarf´- dub bahenní - jarní listy

Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta

 



(18)  TISOVEC DVOUŘADÝ  Taxodium distichum


ZÁKLADNÍ INFORMACE O TOMTO DRUHU:

     Rod tisovec (Taxodium) zahrnuje 3 druhy rostoucí přirozeně v jihovýchodní části USA a Mexiku na bažinatých půdách.

U nás se setkáváme zejména s  odolnějším druhem, kterým je tisovec dvouřadý (Taxodium distichum). Bývá přezdíván jako bahenní „cypřiš“, neboť ve své domovině (jih USA) je charakteristickým stromem zaplavovaných bažinatých a nepřístupných lesů. Vytváří krásné dekorativní stromy vysoké 30 m výšky, poměrně rychle rostoucí, dožívá se až 600 (výjmečně 1000 až 3000) let. Koruna je v mládí kuželovitá, později vejčitě kuželovitá, větve tenké, dosti hustě na kmeni postavené. Textura jemná a lehká. Zpravidla vytvářejí široce rozložený kořenový systém, šířící se vodorovně od kmene, na vlhkých až bažinatých lokalitách vyčnívají často kolmo nad povrch půdy nebo vody kůlovité dýchací kořeny - pneumatofory. Tyto vzdušné kořeny, které mají až 30 cm v průměru a 1 m na výšku, jsou holé, uvnitř duté.

    Má výhony dvojího typu – vytrvalé a opadavé. Opadavé výhony vyrůstají na vytrvalých výhonech, jsou střídavě postavené, cca 10 cm dlouhé. Pupeny jsou po opadu jehlic drobné nevýrazné. Velmi měkké, opadavé, světle zelené jehlice o rozměrech 10 – 17 x 1 mm vyrůstají ve šroubovici na opadavých větvičkách, jsou výrazně dvojřadě uspořádané. Na podzim se barví oranžově hnědě. Květy jsou jednopohlavné, samčí uspořádané v 10 – 12 cm dlouhých latách, samičí v šišticích. 2 až 3 cm velké šištice, složené z 10 – 15 plodních šupin, mají kulovitý tvar, jsou krátce stopkaté, zrají v prvním roce a po uzrání se rozpadají.

    Tisovec je podobný metasekvoji, od které se odlišuje střídavě postavenými větvičkami, světlejšími jehlicemi, drobnějšími pupeny a jemnější texturou. Je teplomilný, v mládí mu vyhovuje polostín, pozdějislunné polohy. Vyžaduje vláhu, dobře roste na hlubokých vlhkých až bažinatých půdách.

V parcích arboreta Žampach je tisovec zastoupen na tomto stanovišti nejen základním druhem, ale také méně známým kultivarem s převislým zavětvením. Další tisovec stejného stáří je vysazen v dolním parku „v bažinách u rybníčku“ pod silnicí. Je stejného stáří a proto bude zajímavé porovnaní jejich růstů v odlišných půdních podmínkách arboreta.

    Tisovce jsou tu již od pravěku, dokladem o jejich stáří jsou zkameněliny listů staré asi 20 mil.let. Dřevo pravěkých tisovců je dnes těženo v Evropě jako hnědé uhlí. Přestože jde o dřevinu z vlhkého prostředí, její dřevo je velmi trvanlivé, i když měkké, nesesychavé a vhodné i pro vodní stavby, v nichž dlouho vydrží.

Jsou to jedny z nejraněji introdukovaných dřevin, dovezených do Evropy již v roce 1640.


Taxodium distichum 'Cascade Falls'

Jedná se o kultivar s převislými větvemi. Jehlice jsou přes sezonu sytě zelené, na podzim před opadem dostávají zlatožlutou barvu. Nepravidelně nasazené převislé větve tvoří dojem kaskád. Větve dorůstají až k zemi. Odrůda pochází z Nového Zélandu.


Více  informací o tomto druhu:

TISOVEC TAXODIUM

FOTOGRAFIE STROMU:

Tisove
Tisovec dvouřadý - dýchací kořeny - pneumatofory - Lednice
Tisove
Tisovec dvouřadý, Arboretum Žampach
Tisove
Tisovec dvouřadý, St James´Park (Green Park), Londýn, 2005
Tisove
Tisovec dvouřadý - šišky
   

Taxodium distichum 'Cascade Falls' - tisovec dvouřadý - podzimní habitus (96)

Taxodium distichum 'Cascade Falls'  - tisovec dvouřadý - podzimní habitus (96)

Taxodium distichum ´Cascade Falls´ - tisovec dvouřadý - jarní větévka s listy (jehlicemi)

Taxodium distichum ´Cascade Falls´ - tisovec dvouřadý - jarní větévka s listy (jehlicemi)


Více fotografii k tomuto druhu v galerii Arboreta