text1
slide1

ARCHIVNÍ INFORMACE WWW.USPZA.CZ

pro aktuální informace vstupte na www.csszampach.cz.

Týden v holandském Woerdenu v roce 2006 - více o pobytu Tisk článku    

Přejít na článek:  Holandsko 2004, Holandsko 2002                 Zpět na hlavní článek                              


Prázdniny v holandském Woerdenu



Již potřetí dostala skupina obyvatel našeho Domova pod hradem pozvání od woerdenského Rotary clubu na krásné týdenní prázdniny v Holandsku.

V roce 2002, kdy tento projekt započal, si svůj týden užili Péťa M., Zdeněk W., Slávek P., Míla V., Jenda H. a Silva B., v Holandsku všemi tolik oblíbená  a nazývaná Silvia, v doprovodu Luďka Grätze, Tomáše Čečetky a Markéty Novotné.



Za dva roky v roce 2004 do Holandska vyjela Miluška H. s Bohoušem S., Míra S., Vašek K., holanďany nazývaný policeman, všude zpívající Luboš P. a nezapomenutelný Roman K., který se moc pěkně domluvil německy, tentokrát v doprovodu Dany Kroulové, Tomáše Č. a Markéty N..



V roce 2006
byla vybraná Romana F., Jára T., Radek K., Jirka Koc., Luděk Š. a Láďa K., který ovšem před odjezdem onemocněl a místo něj odjel Jirka Kr., v Holandsku nazývaný George, s nimi Míra Fabián. Filip Jašek a Markéta N..

I tato třetí skupina si své věnované holandské prázdniny užila naplno a odvezla si spoustu krásných zážitků, nových přátelství a hlubokých vzpomínek. Opět jsme byli ubytováni ve třech rodinách členů rotary clubu, u rodiny Scholten, Streng a Graafland. Program celého týdne byl nabitý, počasí chvíli nádherné se sluncem, občas jemně pršelo, divoký vítr, v noci bouřky a lijáky, převládalo ale to počasí pěkné, viděli jsme nad holandskou krajinou i duhu.
               


Byli jsme u moře, v Haagu jsme prohlédli Madurodam, zmenšeninu celého Holandska, den jsme strávili v historickém skanzenu Archeon, od starší doby kamenné po středověk, lodí jsme propluli po mnoha vodních kanálech malebné historické městečko Leiden, prošli se po Utrechtu i s návštěvou muzea železnic. Hodně zajímavého jsme viděli i zažili v Amsterdamu s veselými lidmi všech etnik, větrný mlýn, typické hospůdky a katedrálu, návštěvu sýrárny i rodinných zemědělských farem, to vše v hostitelském Woerdenu a jeho blízkém okolí.

Ve Woerdenu jsme byli oficiálně pozváni panem starostou Schmidtem na radnici. Osobně se seznámil s každým z nás, velice se zajímal o náš Domov pod hradem, o celý rotariánský projekt pro naše klienty i o další projekty a kontakty mezi našimi regiony. V Concordii, sídle woerdenského Rotary clubu, jsme byli na oběd a slavnostní prezentaci našeho Domova i všech tří holandských pobytů s promítáním. K prohlídkám všeho zajímavého, co v Holandsku bylo možno vidět, k procházkám krásnou rovinatou krajinou s vodními kanály, s větrnýmimlýny, s loukami plnými koní, krav a ovcí, jsme byli každý den srdečně zváni do rodin členů Rotary, všude nás bohatě hostili a vítali s láskou, naši kluci i Romča se vesele všejazyčně bavili, zpívali, Radek i předčítal romány v krásné holandštině.
                 
Závěrečný večírek v domě organizátora projektu Berenda Jana Scholtena byl plný českého i holandského zpěvu, přátelského povídání bez zjevných jazykovách bariér našich klientů. Závěru našeho poděkování se s velice osobitou angličtinou ujal sám Ráďa, „ lejdýs end džentlméns, gud gud, ou kej a senk jů“ tam rozhodně nechybělo.

Všemi našimi holandskými přáteli byla skupina ze Žampachu moc chválena jako ohromně kompaktní a kamarádská parta, která si vzájemně velice pomáhala a společně užila mnoho krásných chvil. Odvážíme si domů ohromné zážitky a vzpomínky jak na krásné Holandsko, tak na vřelé Holanďany.

Dík patří hlavně iniciátorovi a organizátorovi celého projektu Berendu Janu Scholtenovi a jeho rodině, rodinám Streng a Graafland a všem dalším rodinám členů Rotary clubu, kteří nás zvali a na projektu participovali.
                                                                                                                                                                                                      Markéta Novotná


Tisková zpráva - zde.
Z fotodokumentace akce ::  Akce – dokumentace – pobytové akce – zahraniční pobyt Woerden  Holandsko 2006 ::