text1
slide1

ARCHIVNÍ INFORMACE WWW.USPZA.CZ

pro aktuální informace vstupte na www.csszampach.cz.

Týden v holandském Woerdenu v roce 2002 Tisk článku    
Více informací o projektech zahraniční spolupráce - zde                                                                    


HOLANDKSKO 2002  (z článku o pobytu)
Mnozí lidé ze Žamberka znají už několik let vzájemné vztahy našeho města s holandským Rotary clubem v městě Woerden.Před deseti lety byli Rotariáni iniciátory výměnných akcí mezi woerdenskou a žamberskou střední školou a doposud nám nabídli několik projektů pro manažery různých profesí a jistě každý z nás, kdo se některého z nich zúčasnil byl pobytem v holandském pracovním i společenském prostředí velice obohacen. I já jsem před osmi lety strávila týden ve speciálních zařízeních pro mentálně postižené lidi z okolí Woerdenu, což pro mě bylo ohromně inspirativní.

 

2002, Zahraniční pobyt Woerden - HolandskoZačátkem tohoto roku námwoerdenský Rotary club nabídl zcela nový, pro nás velice překvapivý a přitažlivý projekt,pozvání natýdenní hezkou dovolenou v Holandsku pro 6 mentálně handicapovaných afinančně nezaopatřených mladých lidí, kteří by si toto normálně nikdy nemohli dovolit.Podle tohoto jsme vybrali pět chlapců a jednu dívku, sympatické a velmi hodné klienty Domova pod Hradem z ÚSP Žampach.

Přibližně půl roku jsme se na tento týden připravovali, povídali jsme si o Holandsku, o tom, kdo jsou to Rotariáni a proč nás zvou, a byť to bylo velice náročné, naučili se několik základních konverzačních frází a slov v angličtině. Také nacvičili speciálně pro tento týden několik písniček i tanec s vlastním doprovodem rytmických hudebních nástrojů. Spolu s vychovateli se připravily ručně vyráběné dárky ze žampašské keramické i svíčkařské dílny.


Připraveni a velice natěšeni mohli vyrazit na dlouhou cestu.Po celodenní jízdě nás ještě v podvečer přivítala  malebná, jim zcela vším nová, rovinatá krajina. Obdivovali stovky vodních kanálu s obrovským množstvím ptactva, všude se pasoucí stáda oveček, koní i krav i rozsvícená stavení uprostřed nádherných zahrad. Najednou se ocitli ve velice přátelském prostředí svých holandských hostitelských rodin, které je bezprostředně přijaly,kluci i Silva začali ihned spontánně komunikovat svojí angličtinou, češtinou i rukama a nohama a v podstatě se celý týden „domluvili“.

Po dobu celého týdne pro nás Holanďané připravili velice bohatý program a tak kluci i Silva jezdili na loďce po nekonečných vodních kanálech lemovaných vysokým rákosím, navštívili stará městečka s jejich půvabnou atmosférou, pokochali se pestrou paletou barev a vůní na světové výstavě květin Floriade 2002,při procházce starým Utrechtem navštívili muzeum „hracích hodin a přístrojů“, kde naši nejsilnější kluci roztáčeli ohromně rychle kliky všech orchestriónů, muzeum „vláčků“ , ochutnali speciality i pivo v malebných hospůdkách u všudypřítomných vodních kanálů.Procházeli jsme se Madurodamem, modelově zpracovaným miniaturním Holandskem.
2002, Zahraniční pobyt Woerden - Holandsko
Krásný zážitek bylo moře a podzimní prosluněná pláž, Silva, která ho viděla poprvé v životě, ihned odhodila boty a vrhla se do vln s nadšeným voláním: „No to je ale blázinec!!! Tolik vody!!! A nikde nekončí!!! Nekončily ale ani další zážitky, výroba a velkosklad obřích holandských sýrů ,ruční výroba typických dřeváků, farma se zaměstnanci z řad mentálně handicapovaných, prohlídka veterinární kliniky jednoho z členů Rotary,obří automobilová a přepravní firma, též člena Rotary, kde si i kluci i Silva užili všech nejluxusnějších aut ,a kde jsme darem dostali plnou nádrž nafty pro našeho Peugeota na cestu domů, procházka po Woerdenu, kluci i Silvadostali peníze na vlastní nákup dárečků z Holandska, prohlédli i katedrálu i vylezli až na vrcholek starobylého větrného mlýna. Jedno dopoledne si užili v úžasném bazénu s mnoha atrakcemi, také jsme prohlédli velice moderní továrnu de Sluis pro mentálně, tělesně i smyslově postižené lidi. Všichni jsme se vyfotili v profesionálním ateliéru ,opět jednoho ze členů Rotary, kde jsme pak také fotky dostali.

Nádherné byly společenské večery, jednou v typické holandské hospodě s pivem, muzikou a tancem, jinak vždy v nachystaných rodinách členů Rotary, výborným jídlem a pitím a vždy příjemnou pohodou. Pro Holanďany se zase stalo velmi oblíbeným vystoupení kluků i Silvy s písničkami a tancem.Pak i jinak nemluvící Míla vesele povídal „ou kej“ a „verygud“. Krásná Silva se také spolu s kluky objevila na titulní straně woerdenských novin v dlouhém článku.

2002, Zahraniční pobyt Woerden - HolandskoPoslední večer, při závěrečné párty s mnoha rodinami Rotariánů, jsme slavnostně dostali od Dr. Berenda Jana Scholtena, iniciátora celého tohoto projektu, dva obří bochníky holandského sýra s krájecími lopatičkami. Kluci se o ně mají starat a dvakrát týdně je obracet a dokonale vyzrálý sýr mají společně s ostatními kamarády ze Žampachu načít právě na Štědrý den.

Velmi si vážíme a jsme opravdu vděčni nejen za tyto dary, ale za celé pozvání, za lásku a péči všech zúčastněných Holanďanů a moc rádi bychom,aby i my jsme dokázali dávat takovouto radost lidem zcela neznámým, kteří jí potřebují. Musíme podotknout, že celý tento týden měli všichni naši klienti zcela zadarmo.


Myslíme, že kluci i Silva prožili v Holandsku přesně to, co jsme jim slibovali, ale i mnohem víc, prožili i spoustu legrace ipocit vítaných hostů o které se někdo stará zcela nezištně ,pocit, že jsou přijímáni takoví jací jsou a to s velkou láskou.
                                                                                  Mgr. Markéta Novotná a Mgr. Tomáš Čečetka i za Silvu, Petra, Honzu, Mílu, Slávka, Zdeňka


Fotodokumentace akce ::  Akce – dokumentace – pobytové akce – zahraniční pobyt Woerden  Holandsko 2002 ::