text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
Socha Krista - Ecce homo - dokumentace restaurátorských prací - r. 2000 Tisk článku    
Více z restaurátor. zpráv z r. 1994 a r. 2000         Archiv - fotodokumentace - restaurátorských prácí v r. 1994 a v r. 2000.

ak. soch. Karel Krátký

restaurování  sochy  - duben až prosinec r. 2000                                /náhled na dokument - památkový záměr/

Památkový záměr na restaurování sochy Krista - Ecce homo při silnici u Žampachu, r.č. 3894 ze dne 7.4.2000

Popis
 - na dvou stupních je hranolový sokl s vrchní profilovanou římsou, na něm profilovaný plintus se sochou Krista -Ecce homo. Kontrapost, levá noha pokrčena, ruce spojeny u levého boku a drží rákos, hlava nakloněna k pravému rameni ve tříčtvrtečním levém profilu, na hlavě trnová koruna a paprsčitá svatozář. Kolem dřevěný plot s nárožními kamennými hranolovými sloupky. Pozdní barok, z r. 1758, pískovec. Oprava v r. 1872 a 1994.
Vlastník - Obec Žampach.

Stav
- nedávno vandalsky poničeno. Hlava, levá ruka, pravá ruka po zápěstí s částí draperie, levá noha, dva kusy draperie na levém boku a kovový rákos uraženy. Vzadu různě velké oděrky od kamenů. Ulomen je rovněž železný držák lucerny na čelní straně soklu.

Postup restaurování
- odlomené části  budou pomocí nerezových čepů a armatur osazeny na původní místa /včetně kovového rákosu/. Chybějící části budou podle starší fotodokumentace doplněny umělými tmely měkčími než originál, přebarvenými ve hmotě a strukturou odpovídající okolnímu kameni. Barevná retuš bude lazurní, lokální a celkové barevné sjednocování nebude prováděno! Na
závěr bude kámen biocidně ošetřen a hydrofobizován.

Ze zápisu z předání restaurátorských prací na soše Bolestného Krista v Žampachu ze dne 5.12.2000

Socha byla rozbita vandaly na mnoho menších i větších kusů. Restaurátor všechny dochované části slepil, osadil pomocí nerezových čepů, několik chybějících části dotmelil umělým tmelem. Kámen byl ještě očištěn, barevné sjednocování nebylo prováděno, tmely byly probarveny ve hmotě.


Z fotodokumentace restaurátorských prací

 
  Torzo sochy a její nadobro rozlámané části
 
   Torzo sochy zbylé na podstavci u staré silnice

Více z restaurátor. zpráv z r. 1994 a r. 2000         Archiv - fotodokumentace - restaurátorských prácí v r. 1994 a v r. 2000.