text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
POZVÁNKA DO ARBORETA ŽAMPACH Tisk článku    

Pozvánka jako soubor ke stažení  | PDF |


Kliknutím zobrazíte plánek Arboreta Žampach
ZÁKLADNÍ INFORMACE:

 

Arboretum Žampach je součástí zámeckých parků na Žampachu, které jsou státem chráněnou kulturní památkou (rej. č. 4167/3). Arboretum je místním neinstitucionálním zařízením – organizační součástí Domova pod hradem Žampach, příspěvkové organizace Pardubického kraje.

Zámecké parky v celkové rozloze více než 4 ha plochy jsou členěny na horní a dolní část (pod silnicí) a park ve vnitřním zámeckém areálu.  Ve vnitřním areálu a v horním zámeckém parku je realizován tabulový informační systém jehož cílem je poskytnout základní informace o stromech a keřích zastoupených v parkové výsadbě.

Arboretum se nachází  v lokalitě podhůří Orlických hor v nadmořské výšce 440 m. n. m, přímo pod hradním kopcem s vrcholem s výškou 545,7 m. n. m.

Zámecké parky a arboretum Žampach jsou místem práce a odpočinku obyvatel Domova pod hradem Žampach.

Našim záměrem je nabídnout návštěvníkům informace o stromech a keřích zastoupených ve výsadbě, a to formou cedulového informačního systému v "terénu", formou tištěných informačních materiálů a dále také nabídkou přednáškových pořadů pro skupinové exkurze, ve velkém sále naší kaple (informace za pomoci audiovizuální techniky). Informace jsou současně zpracovávány v elektronické podobě na našich www stránkách v sekcí Arboretum Žampach.

 

POZVÁNKA K NÁVŠTĚVĚ:

Vážení návštěvníci, zveme Vás k procházce naším zámeckým areálem za poznáním. Obyvatelé Domova pod hradem Vám takto nabízí možnost nahlédnout do svého soukromí. Věříme, že připrohlídce oceníte jejich úsilí a snahu s jakým pečují o svůj areál, aby zůstával hezkým životním prostředím pro ně a příjemným zážitkem pro Vás, kteří k nám přicházíte.

Součástí tohoto prostředí jsou parky obsahující původní a novou výsadbu dendrologicky hodnotných dřevin. Zájemci se tak mohou na malé rozloze seznámit s mnoha zajímavými druhy dřevin, vč. zástupců cizokrajných rodů, které v našich podmínkáchpostupně zdomácňují.

Arboretum a zámecké parky na Žampachu jsou veřejně přístupné po celý rok. Organizované prohlídky (s naším průvodcem) je potřeba předem domluvit písemně,  mailem nebo telefonicky v našem místním informačním centru.

V Arboretu na Žampachu jsou zastoupeny dendrologicky hodnotné a také u nás ojediněle zastoupené druhy dřevin. Informační systém arboreta zahrnuje mimo jiné poznávací okruh, na jehož stanovištích jsou k dispozici základní informace (texty, obrázky a fotografie) celkem o více než 100 rodech dřevin, jejichž zástupce lze v místě snadno vyhledat. Celkem arboretum a zámecké parky na Žampachu zahrnují cca 600 druhů a odrůd zajímavých dřevin z nichž většina je zahrnuta do informačního systému. Informační systém je současně k dispozici v elektronické podobě na našich www stránkách, vč. vyhledávacích rejstříků, přičemž obsah tohoto zpracování je neustále doplňován a aktualizován.
Návštěvu našeho arboreta lze spojit  s prohlídkou dalších  turistických a památkových zajímavostí místa nebo se zúčastnit  některé z akcí pořádaných v zámeckém areálu pro veřejnost.


Prosíme,  seznamte se s návštěvním řádem Arboreta Žampach.


KONTAKT
Informační centrum a internetový klub Žampach:

Kristýna Hanzelková, DiS, mobil : 604 846 410 nebo provolba tel. ústředny - linka č. 124,  

E-mail: info@uspza.cz
Domov pod hradem Žampach:

E-mail podatelna , ředitel:  uspza@uspza.cz

Telefony : (+420) 465 618 184, (+420) 465 618 134, GSM (+420) 603 569 564, GSM (+420) 736 472 759  a  (+420)  736 472 758
FAX (kanc.řed.): (+420) 465 618 137, Server jen pro SMS zprávy:  (+420) 605 244 309