text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
TAMARYŠEK - TAMARIX Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 15b  [jpg]  1,5 MB  TAB.15b  [pdf]  1,5 MB


TAMARYŠEK (TAMARIX)
Čeleď: tamaryškovité (Tamarycaceae)

 

Rod zahrnuje okolo 80 druhů původních v sušších oblastech mírného až tropického pásma Evropy, Asie a Afriky. Jsou to opadavé i stálezelené keře a stromy s typicky prutovitými větvemi a řídce větvenými korunami, dorůstající výšky 1 – 15 m. Postranní krátké letorosty na podzim z hlavních větví celé odpadávají. Lístečky malé, šupinovité nebo jehlicovité, přisedlé. Růžové až bělavé květy jsou drobné (3 mm v průměru), oboupohlavné, čtyřčetné nebo pětičetné, uspořádané v hroznech nebo latách na letošních či loňských letorostech. Plody jsou maximálně 6 mm dlouhé, úzce jehlancovité tobolky pukající 3 – 5 chlopněmi. Semena drobná, podlouhlá, ochmýřená. Snášejí sucho, úpal, chudší a zasolené půdy. Tamaryšky díky svému specifickému způsobu hospodaření s vodou přispívají k zasolování svrchních horizontů půdy (spotřebovávají velké množství vody, kterou jsou schopny čerpat ze značné hloubky, při odpařování vody z rostlin se na povrchu jejich listů vylučují soli, které se  hromadí na povrchu půdy pod rostlinou). Na americkém kontinentu se nekontrolovaně šíří do přirozených ekosystémů a stávají se vážnou hrozbou pro mnoho druhů původních druhů rostlin i živočichů. 

 

Tamaryšek čtyřmužný (Tamarix tetrandra) 2 – 3 m vysoký keř, s tmavě hnědými větvičkami původem z jihovýchodní Evropy a Asie. Květy čtyřčetné se čtyřmi čnělkami, bělavé nebo jen zřídka narůžovělé. Kvete před olistěním a korunní lístky na rostlinách vytrvávají po odkvětu až do plodnosti.

  

Tamaryšek drobnokvětý (Tamarix parviflora) 4 - 5 m vysoký keř, s větvičkami karmínově hnědými, v zimě většinou černajícími. Květy čtyřčetné, většinou se třemi čnělkami, zpravidla sytě růžové někdy však i bílé. I tento druh kvete před olistěním, korunní lístky však po odkvětu opadávají. Pochází z jihovýchodní Evropy (východní Středomoří). Někdy namrzá, dobře regeneruje.

 

Tamaryšek pětimužný (Tamarix pentadra) 3 – 5 m vysoký keř s větvičkami purpurově červenými, později hnědnoucími. Květy výrazně růžové, pětičetné, rozkvétající v létě za plné vegetace. Větvoví častěji omrzá ale rostliny z báze dobře regenerují. Původní rozšíření v jihovýchodní Evropě a Asii.


Tamari
Tamarix - deatil skladby květu
Tamary
Tamaryšek drobnokvětý - Tamarix parviflora, Arboretum Žampach
Tamary
Tamaryšek pětimužný- Tamarix pentadra, Arboretum Žampach
Tamary
Tamaryšek čtyřmužný -Tamarix tetrandra