text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
OŘECHOVEC - CARYA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 11b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 11b  [pdf]  1,5 MB


OŘECHOVEC (CARYA)

Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae) Řád:  bukotvaré (Fagales) 


 

Skupina dřevin blízce příbuzných ořešákům (Juglans) čítající okolo 20 druhů původních v Severní Americe a v jihovýchodní Asii. Jsou to mohutné opadavé 20 – 40 m vysoké stromy se světlou různě odlupčivou nebo pukající borkou, silnými letorosty s plnou dření (odlišné od ořešáků, které mají dřeň nápadně přehrádkovanou) a s velkými pupeny. Listy se stavbou, utvářením i barevností velmi podobají listům ořešáků – lichozpeřené, složené ze 3 – 21 podlouhlých, většinou kopinatých lístků, na podzim se zbarvující v odstínech žluté a žlutohnědé. Plody ořechovců jsou nepravé peckovice jako u ořešáků - semeno je uzavřeno ve velice tvrdé dřevnaté skořápce, která je svrchu ještě obklopena dužnatým obalem. Bývají oválné nebo kulovité, 2 - 5 cm dlouhé a 1,5 – 3 cm široké. Dužnatý obal na rozdíl od ořechů v době zralosti plodu puká čtyřmi chlopněmi. Skořápka je hladká nebo jen slabě vrásčitá, většinou podélně čtyřhranná. Semena některých ořechovců jsou jedlá a jako pochutina nacházející uplatnění zejména v cukrářství jsou velmi ceněná pro svoji jemnou nasládlou a na rozdíl od vlašských jader minimálně aromatickou chuť (ořechovec pekanový, vejčitý, dřípatý a jejich kříženci poskytují pekanové, hickory a hikanové ořechy, někdy označované také jako "máslové"). Šlechtěny a selektovány jsou formy plodné, s velkými a chutnými jádry, odolné drsnějším klimatickým podmínkám.

 

Dřevo ořechovců je velice tvrdé a pevné, ale zároveň houževnaté. Nachází využití v nábytkářství a stavebnictví, ve výrobě různých nástrojů a nářadí, kde je třeba počítat s odolností a namáháním výrobku, výrobě luků a baseballových pálek. Ceněno je rovněž pro svoji výhřevnost.  

 

V našich podmínkách se pěstují ořechovce pocházející ze Severní Ameriky. Nejčastěji se setkáváme s ořechovcem vejčitým (Carya ovata) – zastoupen také v naše arboretu, jehož borka je typicky tence šupinatá, odlupujících se ve velkých nepravidlených pruzích či šupinách. Ořechy bývají velikosti ořechů vlašských, s tlustou slupkou, čtyřhrannou hladkou tenkostěnnou skořápkou a se sladkými jádry.
 
Rychlerostoucí ořechovec srdcovitý (Carya cordiformis) vytváří plody okolo 3 – 4 cm velké s hořkými jádry. Skořápka je hladká, nad polovinou žebernatá a na vrcholu výrazně zašpičatělá. Pupeny jsou nápadně žluté a štíhlé, borka dlouho hladká, ve stáří pouze mělce brázditá.
 
Ořechovec lysý (Carya glabra) je pomalu rostoucí strom s mělce a jemně rozpraskanou borkou. Jeho ořechy jsou hruškovitého tvaru s hladkou tenkou skořápkou bez žeber a s hořkým jádrem.
Ořechovec lysý - Carya glabra - plody
Ořechovec lysý - Carya glabra - plody
Ořechovec srdcovitý - Carya cordiformis - plod
Ořechovec srdcovitý - Carya cordiformis - plod
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - borka
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - borka
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - plod
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - plod
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - semeno ve skořápce
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - semeno ve skořápce
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - semenáček v r. 2006, po výsadbě v Arboretu Žampach
Ořechovec vejčitý - Carya ovata - semenáček v r. 2006, po výsadbě v Arboretu Žampach