text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
KDOULOŇ - PSEUDOCYDONIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 

TAB. 11a  [jpg]  1,5 MB  TAB. 11a  [pdf]  1,5 MB


KDOULOŇ (CYDONIA)
Čeleď: růžovité (Rosaceae)  Řád:  růžotvaré (Rosales)

 

Zástupce podčeledi rostlin jabloňovitých (Maloideae), pro které je typickým společným znakem tvorba plodů označovaných odborně jako malvice. V podstatě se jedná o plod vzniklý srůstem a zdužnatěním spodních částí kalichu, koruny, tyčinek a semeníku. V běžném životě se nejčastěji setkáváme s malvicemi jabloní a hrušní (jablka, hrušky), které u nás patří mezi hojně konzumované ovoce.


Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) je jediným druhem tohoto rodu původně rozšířeným v Íránu, Zakavkazí, Střední Asii a na jihu Arabského poloostrova. Patří do příbuzenstva jabloní a v mnoha znacích je také na první pohled připomíná (olistění, květy, borka, plody). Vytváří 2 – 6 m vysoké keře nebo stromky s nápadně plstnatými letorosty. Celokrajné, široce eliptické listy mohou být až 10 cm dlouhé. Svrchní strana čepele je lysá, živě až temně zelená, zatímco rubová vždy silně plstnatá. Na podzim se zbarvují žlutě. Poupata, kališní lístky a kalich jsou rovněž nápadně plstnaté. Okouzlující světle růžové květy jsou až 5 cm velké, jednoduché, vyrůstající na větvičkách obvykle jednotlivě. Kvetou v květnu až červnu. Plody označované jako "kdoule" jsou různě veliké (10 – 15 cm) mnohosemenné malvice jablkovitého nebo hruškovitého tvaru, velice často u kališní jamky nebo i po celé své délce žebernaté, na povrchu plstnaté, s kalichem vytrvávajícím až do zralosti. Za zralosti (září – říjen) jsou žluté, příjemně ovocně vonící, se silně mastnou slupkou. Obsahují velké množství pektinových látek, kyseliny, slizy, cukry, třísloviny, vitamíny a minerální látky a po tepelné úpravě nebo usušení jsou poživatelné. Kdouloním se daří na chráněných, teplých, slunných stanovištích, s živnými a vodou dostatečně zásobenými půdami. V krutejších zimách někdy namrzají.

 

Kdouloně člověk využívá nejen pro okrasu (i když setkání s nimi ve starších i novodobějších sadových úpravách je spíše vzácností), ale také jako ovocné dřeviny. Z přírodních kdouloní byly vyšlechtěny kultivary s různě velkými, tvarově rozmanitými plody, které jsou pěstovány v sadech pro produkci ovoce. Kdoule se zpracovávají na rosoly, marmelády, pasty, kompoty, křížaly, pomístně též mošt a vína. V ovocnářství jsou rovněž používány jako vhodné podnože pro hrušně. V okrasném zahradnictví je snahou vyšlechtit mrazuodolné kultivary zajímavých tvarů korun nebo olistění (např.C. 'Pyramidalis' a 'Marmorata').

 

V našem arboretu byla vysazena také poněkud choulostivější Kdouloň čínská (Cydonia sinensis syn. Pseudocydonia sinensis). Její domovinou je Čína a Korea.

Je to opadavý až polopadavý malý strom nebo velký keř s krátkým často větveným kmínkem a širokou nestejně vejčitou a řídkou korunou. V přírodě dorůstá výšky až 6 m, u nás jen kolem 4 m. Má velmi ozdobnou kůru, která je hladká, lesklá a odlupčivá podobně jako u platanů či parocie. Odlupuje se v nepravidelných kouscích a v místech po odloupnutí zůstává výrazně světlé místo, takže vzniká dojem podobný mramorování.

Listy jsou tmavozelené, lesklé, s jemně, ale ostře pilovitým okrajem, v mládí ze spodu pýřité, vejčité až oválné (5 - 11 cm dlouhé a 4 - 6 cm široké). Na podzim se nádherně vybarvují od žluté přes šarlatovou po purpurově fialovou barvu.

Jednotlivé květy jsou podobné květům jabloňí či kdoulí. Jsou mělce pohárovité, lososově růžové o průměru až 4 cm. Objevují se po olistění v dubnu až v květnu.

Plody jsou podlouhlé, vejcovité malvice žluté barvy dorůstající velikosti i přes 10 cm. Příjemně voní a dají se využívat k výrobě želé podobně jako je tomu u pravých kdoulí. Vlastní semena jsou hnědá, ploše zmáčknutá.

________ 

Často jsou kdouloně chybně zaměňovány s botanicky příbuznými kdoulovci (Chaenomeles spp.), které pestře a bohatě kvetou a rovněž vytvářejí nápadné (ale o poznání menší), silně vonící jablkovité plody. Na rozdíl od kdouloní jsou kdoulovce keře s často trnitými větévkami, s barevně rozmanitými květy (bílá, smetanová, růžová, oranžová, červená), a potravinářsky méně využitelnými plody. Jejich domovinou je východní Asie.


Kdouloň obecná - Cydonia oblonga - květ
Kdouloň obecná - Cydonia oblonga - květ
Kdouloň obecná - Cydonia oblonga - malvice - kdoule
Kdouloň obecná - Cydonia oblonga - malvice - kdoule
Kdouloň čínská - Cydonia sinensis syn. Pseudocydonia sinensis - Arboretum Žampach
Kdouloň čínská - Cydonia sinensis syn. Pseudocydonia sinensis - Arboretum Žampach
příbuzný kdouloně - kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica - malvice
příbuzný kdouloně: kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica - malvice
příbuzný kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica - bývá mylně zaměňován s kdouloní
příbuzný kdouloně: kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica - bývá mylně zaměňován s kdouloní