text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
DŘEZOVEC - GLEDITSIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu.

 

TAB. 11b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 11b  [pdf]  1,5 MB


DŘEZOVEC (GLEDITSIA)

Podčeleď : sapanovité (Caesalpinioideae)  Čeleď:  bobovité (Fabaceae)  Řád:  bobotvaré (Fabales)


Dřezovce náležejí do početné skupiny bobovitých rostlin, tj. do příbuzenstva v arboretu zastoupených rodů trnovník, štědřenec, jerlín, křehovětvec, nahovětvec, zmarlika a dalších.

 

Skupina těchto rostlin je označována také „motýlokvěté“ podle charakteristické stavby květu. Tyto jsou složeny obvykle z 5 víceméně do trubky spojených lístků kališních a 5 plátků korunních. Hořejší vnější plátek tvoří tzv. pavézu /a/ a 2 postranách tzv. křídla /b/. Spodní srostlé plátky tvoří tzv. člunek /c/. Plodem motýlokvětých je lusk. Botanicky je čeleď motýlokvětých (papilionaceae) vřazena do jedné čeledě sapanovitých (cesalpiniacceae), která pak obsahuje 430 rodů o cca 7000 druzích bylin, keřů a stromů.

 

Obrázek – stavba květu s motýlovitou korunou .

 

Dřezovce jsou teplomilné opadavé stromy vyznačující se rychlým růstem a krátkověkostí. Celkem 12 druhů je přirozeně rozšířeno v Asii a Severní Americe.

 

U nás nejčastěji pěstovaný dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacanthos) pochází z východu Severní Ameriky. Ve své domovině s oblibou osídluje stanoviště s půdami bohatě zásobenými vodou, zejména v nivách vodních toků. Velice rychle dorůstá výšky 20 – 30 m a průměřně se dožívá věku 120 let. Za silných nebo nárazových větrů trpí výlomy silných větví. Kmen bývá silný, rovný, s tmavošedou tenkou borkou, v mládí hladkou, ve stáří mělce rozpukanou odlupujících se v plátcích nebo šupinách. Naprosto nepřehlédnutelné jsou u tohoto dřezovce 10 – 20 cm dlouhé (někdy i delší), jednoduché nebo až několikrát rozvětvené trny. Uspořádáné jsou v hustých trsech na větvích i kmenech. V mládí jsou zelenavé a měkké, jak dozrávají dřevnatějí a mění své zbarvení přes hnědočervenou do šedohnědé. V přirozených populacích občas rostou i beztrnní jedinci, kteří dali základ okrasným beztrnným formám nebo kultivarům. Listy 10 až 40 cm dlouhé, zpeřené (na starších větvích lichozpeřené s 15 – 30 protáhle oválnými 1,5 – 4 cm dlouhými lístky, na bujně rostoucích letorostech dvakrát lichozpeřené s velkým počtem drobnějších oválných lístečků), vyrůstající jednotlivě nebo ve svazečcích. Silně vonné žlutavé květy jsou nahloučené v převislých hroznech vyrůstajících z úžlabí listů. Ploché hnědé lusky obvykle dosahují délky 15 – 20 cm, výjimečně i 45 cm. Dužnina uvnitř lusku je jedlá, nasládlé chuti (nesmí však být zaměněn s plodem trnovníku akátu, který je jedovatý).

 

Dřezovec trojtrnný je nenáročná a velice přizpůsobivá dřevina, schopná v krátké době dorůst značných rozměrů, poskytnout stín a zpevnit půdu (použití nachází též při rekultivacích a ve znečištěném prostředí). Poskytuje kvalitní, velice trvanlivé a dobře leštitelné dřevo. Jako okrasná dřevina byl introdukován téměř po celém světě. V jižní Evropě a Austrálii se stává obtížnou invazní rostlinou. V Čechách je pěstován od roku 1835.

 

Kromě přírodní formy dřezovce trojtrnného v arboretu naleznete také zajímavý kultivar ´Sunburst´ (dovezen z  Botanické zahrady Průhonice). Rašící a mladé listy jsou zlatavě žlutozelené a později tmavnou. Je to velice oblíbený kultivar s celoročním barevným efektem.  A dále například  kultivar ´Ruby lace´ s listy purpurově zbarvenými.


Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Ruby lace - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Ruby lace - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Sunburst - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Sunburst - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Sunburst - lusk - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - Sunburst - lusk - Arboretum Žampach
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - detail květenství
Dřezovec trojtrnný - Gleditsia triacanthos - detail květenství
Dřezovec trojtrnný - trsy kolcovitých trnů na kmenu - Royal Botanic Gardens, Kew - Londýn
Dřezovec trojtrnný - trsy kolcovitých trnů na kmenu - Royal Botanic Gardens, Kew - Londýn
stavba květu s motýlovitou korunou
stavba květu s motýlovitou korunou