text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
PTEROKARYE - PTEROCARYA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu.
TAB. 10b [jpg] 1,5 MB TAB. 10b [pdf] 1,5 MB


PAOŘECH (PTEROKARYA)

Čeleď: ořešákovité (Junglandaceae) Řád: ořešákotvaré (Junglandales)


Paořech nazývaný též pterokaryje či lapina z čeledi ořešákovitých (Juglandaceae),původem ze západní Asie, je zastoupen celkem 8 druhy.

Tento nádherný stromovitý druh dosahuje výšky 15-20m (někdy i 30m) ,nemá žádný ústřední kmen,ale vytváří již od své báze kmenů více. Jeho koruna je široce oválná, značně klenutá, proto vyžaduje pro růst hodně místa. Borka je zpočátku hladká a olověně šedá, s přibývajícím stářím má podobu potrhané sítě - je rozdělena do malých plošek. Letorosty jsou lysé, mají přehrádkovanou dřeň, což je typický znak, který mají paořechy společný s ořešáky (Juglans). Mezi listnáči jsou tyto dřeviny neobvyklé tím, že jejich pupeny jsou nahé nebo jen se 2 – 4 krycími šupinami. Lichozpeřené listy složené z 5 – 25 pilovitých lístků dorůstají délky 20 – 50 cm a vzhledem silně připomínají listy jasanů.Rostlina je jednodomá, jednopohlavné drobné květy jsou uspořádáné v převislých samčích a samičích žlutých jehnědách. Převislá jehnědovitá plodenství jsou velice nápadná díky své délce. Obvykle dosahují 15 – 50 cm a obsahují 20 – 80 drobných plodů, kterými jsou jednosemenné oříšky (5 – 10 mm velké) obklopené po stranách dvěma pergamenovitými křidélky. Při detailním pohledu mohou připomínat „malé sloní hlavičky s roztaženými oušky“, s oblibou se využívají pro drobné výtvarné práce.

Krásným parkovým stromem s rozložitou korunou je paořech jasanolistý (Pterokarye fraxinifolia). Jeho listy mohou být až 60 cm dlouhé,jehnědy se v době zrání plodů prodlužují do délky až 50 cm a stávají se tak hlavní ozdobou těchto stromů. Přirozeně je tento druh rozšířen na jižních svazích Kavkazu až po severní Írán,do Evropy byl zaveden až v 18.století pro lesnické účely.Zejména jeho cenné dřevo se dobře uplatňuje v nábytkářství.


Paořec
Paořech jasanolistý - plodenství
Paořec
Paořech jasanolistý - Arboretum Žampach
Paořec
Paořech jasanolistý - samčí jehnědy
Paořec
Paořech jasanolistý - plody
Paořec
Paořech jasanolistý - rašící květy