text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
TOREJA - TORREYA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9b  [jpg]  1,5 MB  TAB.9b  [pdf]  1,5 MB


TOREJA (TORREYA)

Čeleď: tisovité (Taxaceae)  Řád: tisotvaré (Taxales)


Do čeledi tisovitých náleží také samostatný rod toreja, jehož 6 druhů je rozšířeno ve východní Asii a na jihu Severní Ameriky. V našem parku je zastoupen druhem toreja kalifornská (Torreya californica), domovem v Severní Americe.

Toreja je pomalu rostoucí jehličnatý strom (pěstovaný od r.1851) až 20 m vysoký. Její koruna připomíná tis, větve jsou však pravidelně přeslenité a textura hrubší. Stromovité typy získáme ze semene nebo řízkováním hlavních výhonů, keřovité typy pak řízkováním vedlejších větviček.

Jehlice jsou ploché, 3 až 6 cm dlouhé, tuhé, s koncem bodavě přišpičatělým, na líci leskle zelené, na rubu se 2 bělavými pruhy průduchů, dvojřadě uspořádané a silně aromatické. Pupeny s ostrou špičkou, květy dvoudomé, jen o málo větší než pupeny. Plody podlouhle elipčité, 3 až 3,5 cm dlouhé, nenápadně zelený až lehce načervenalý jedlý míšek zcela objímá semeno. Semeno je na rozdíl od tisku také jedlé, avšak vyniká svými projímavými a protihlístovými účinky.

Vzácné exempláře vysazené v parcích arboreta Žampach pocházejí z Arboreta Mlyňany na Slovensku, kde se nacházejí krásné samičí i samčí stromy, přinášející klíčivá semena.

Podle tvaru semene se toreji v Anglii lidově říká „kalifornský muškátový oříšek,“ s nímž však nemá jiné společné vlastnosti.

V našich podmínkách vyžaduje přistíněné, vlhké stanoviště chráněné před zimním sluncem a mrazivými větry.


Toreja
Toreja kalifornská - Arboretum Žampach
Toreja
Toreja kalifornská - největší známý strom - s obvodem kmene 645 cm - zátoka Scotts, poblíž Santa Cruz
Toreja
Toreja kalifornská - plod - míšek
 

 


[Více fotografií - fotogalerie arboretum]