text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
ŠKUMPA - RHUS Tisk článku    
Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9b  [jpg]  1,5 MB  TAB.9b  [pdf]  1,5 MB

ŠKUMPA (RHUS)
Č
eleď: ledviníkovité (Anacardiaceae)   Řád: routotvaré (Rutales)

Asi 150 druhů rodu škumpa obývá subtropy a mírná pásma obou polokoulí. Četné druhy jsou prudce jedovaté (skupina tzv. „jedovců“). K těmto však nepatří Škumpa ocetná, orobincová (Rhus typhina), která pochází z východu Severní Ameriky, kde roste převážně na humózních půdách na březích řek. V Čechách roste od roku 1835.

Je to velký, řídký, vidličnatě větvený keř nebo menší strom do 5 (8) m vysoký. Rychle rostoucí. Jeho letorosty jsou velmi silné, červenohnědě huňaté. Má mohutný kořenový systém, ze kterého vyrážejí kořenové výmladky, které bývají limitem k jeho využívání.

Složené lichozpeřené 5-15-ti jařmé listy jsou 25-50 cm dlouhé, pilovité, na podzim velmi efektní, šarlatově červené až oranžové. Jednotlivé lístky jsou až 12 cm. Je to dřevina dvoudomá. Samičí květenství je kompaktnější, tmavě červené neobyčejně dekorativní sestavené v palicových až 20-ti cm latách, po uzrání se vytvářejí nahnědle karmínové nakyslé peckovičky. Květenství vytrvává dlouho na keři. Samčí květenství je vzdušnější, žlutozelené, někdy bývají samčí rostliny mylně označovány jako jiný druh, a to „Škumpa zelenokvětá“.

Škumpa ocetná je v našich podmínkách zcela nenáročná a otužilá, nejraději má slunečné stanoviště a lehké půdy. Vzhledem ke své výmladnosti není vhodné ji vysazovat do přiliš humózních půd.
Je to však vynikající dřevina k moderní strohé architektuře.

V parcích arboreta Žampach je možné si prohlédnout také krásný kultivar ´Laciniata´ (=´Dissecta´) s lístečky hluboce stříhanými (podobnými kapradinám), které se na podzim zbarvují žlutě.



Škumpa
Škumpa orobincová - Arboretum Žampach
Škumpa
Škumpa orobincová - samičí květenství
Škumpa
Škumpa orobincová ´Laciniata´ - Arboretum Žampach


[Více fotografií - fotogalerie arboretum]