text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
LÝKOVEC - DAPHNE Tisk článku    
Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 9a  [jpg]  1,5 MB  TAB.9a  [pdf]  1,5 MB

LÝKOVEC (DAPHNE)
Č
eleď: lýkovcovité (Thymelaceae)  Řád: lýkovcotvaré (Thymelaeales)

Rod lýkovec zahrnuje asi 70 druhů rostoucích v mírném a subtropickém pásmu Evropy, Asie, sev.Afriky i Austrálie. Jsou to vždyzelené nebo opadavé keříky až středně vysoké keře. Díky změnám v našem životním prostředívšak dnes již patří k ohroženým druhům a v některých zemích (i u nás) musí být v přírodě chráněny zákonem před vyhynutím.

V naší přírodě je nejčastěji zastoupen lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), a to zejména v podhorských lesích. Je to řidší, až 1,5 m vysoký keřík, jedovatý.

Jeho tenké, světle zelené listy, 5-10 cm dlouhé, jsou nejvíce nahloučené na koncích větví. Trubkovité silně vonné růžové až fialově růžové květy (0,5 - 1,0 cm dlouhé) vyrůstají ve svazečcích po 2 - 3 (-5) a jsou milou předzvěstí jara. Živě červené dužnaté plody mají kulovitý tvar do 0,8 cm.

V parcích arboreta Žampach je též zastoupen bíle kvetoucí kultivar ´Alba´. Lýkovec Giraldův (Daphne giraldii) má květy žluté a je původem v severozápadní Číně.

Lýkovec vyžaduje polostín a vlhčí humózní půdy.

První zmínka o pěstování je z roku 1561, ale v Evropě se v klášterních zahradách pěstoval již dříve. Rodové jméno lýkovců bývá spojováno s bájí o dívce Daphné, proměněné v keř.



Lýkove
lýkovec Giraldův
lýkove
lýkovec jedovatý - plody
lýkove
lýkovec jedovatý


[Více fotografií - fotogalerie arboretum]