text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
PAVLOVNIE - PAULOWNIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 5a  [jpg]  1,5 MB  TAB. 5a  [pdf]  1,5 MB 


PAVLOVNIE (PAULOWNIA)
Čeleď:  krtičníkovité (Scrophulariaceae) Řád: krtičníkotvaré (Scrophulariales)


Tento rod zahrnuje 7 druhů rozšířených pouze ve východní Asii (Čína, Vietnam, Laos, Korea). Jsou to mohutné ale mělce kořenící stromy, ozdobné svými nápadnými vonnými květy a velkými listy. Typickým znakem je tvorba silných letorostů s podélnou středovou dutinou (obdobně také např. ořešáky). Jelikož se jedná o rostliny teplomilné, jsou možnosti jejich zdárného pěstování v našich podmínkách dosti omezené.Sadovnicky jsou velmi ceněné.

 

Nejotužilejším druhem schopným přežívat v našich podmínkách je pavlovnie plstnatá (Paulownia tomentosa) původem ze střední Číny. Je to mimořádně dekorativní strom dorůstající výšky 15 - 20 m. Koruna bývá kuželovitá, do stran rozložitá, se zaobleným vrcholem a se silnými křehkými větvemi. Borka je v mládí hladká s nápadnými lenticelami, později podélně brázditá. Řadí se ke dřevinám rychle rostoucím a krátkověkým. Ozdobou jsou mimořádně velké, celokrajné, široce vejčité nebo 3 - 5 laločné listy, na bázi srdčitě vykrojené, z rubové strany hustě plstnaté. Obvykle dosahují délky 15 – 30 cm, na bujných letorostech však mohou být ještě větší (až 50 cm dlouhá čepel a 40 cm dlouhý řapík). Opadávají s raným podzimem, bez podzimního zbarvení. Poupata se v květních pupenech zakládají již na podzim a zimu přežívají chráněné obalem z hnědočervené plsti. Přesto však u nás v krutějších zimách a hlavně při jarních mrazících namrzají. Jen v příznivých letech můžete v korunách našich pavlovnií spatřit nádherná květenství (20 - 30 cm dlouhé vzpřímenélaty s 5 – 6 cm velkými, silně vonnými květy nálevkovitého tvaru a světle fialového zbarvení, uvnitřse žlutými proužky). Květy rozkvétají v dubnu až květnu, obvykle ještě před rašením listů. Díky svému vznešenému a výjimečnému vzhledu je tento druh nazýván též jako pavlovnie císařská. Plody jsou kožovité dřevnatějící tobolky 3 - 4 cm velké, vejcovitého tvaru, na vrcholu zašpičatělé. Za zralosti se otevírají 2 chlopněmi a uvolňují velké množství drobných křídlatých semen.

 

Lidový název „zvonkový strom“. Na našem exempláři pavlovnie plstnaté lze demonstrovat mimořádnou vitalitu a regenerační schopnost těchto rostlin – po zmrznutí hlavního kmenu a jeho následném úplném odstranění („až na pařez“) vytvořila náhradní výhony ze spících pupenů. Semenáček stromu vysazeného v arboretu byl vypěstován v Botanické zahradě hlavního města Prahy v Troji.

Méně odolnosti arůstové vitality projevuje v našich podmínkách pavlovnie Fargesova (Paulownia fargesii) původem z jihozápadní Číny.


PAVLOV
PAVLOVNIE FARGESOVA - Arboretum Žampach
PAVLOV
PAVLOVNIE PLSTNATÁ - květenství
PAVLOV
PAVLOVNIE PLSTNATÁ - Arboretum Žampach
PAVLOV
PAVLOVNIE PLSTNATÁ - plody
PAVLOV
PAVLOVNIE PLSTNATÁ - poupata