text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
LÍPA - TILIA Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 4b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 4b  [pdf]  1,5 MB


LÍPA (TILIA)

Čeleď: Lipovité (Tiliaceae)  Řád: Slézotvaré (Malvales)


Lípy náležející do čeledi lipovité (Tiliaceae) jsou známé jako silně vzrůstné stromy dožívající se věku 200 - 300 let. Charakteristické jsou svými srdčitými, často však nesouměrnými, na okrajích pilovitými listy a žlutavě nebo bělavě zbarvenými květy, uspořádanými po několika na květní stopce, ke které podélně přirůstá blanitý listen. Květy lip jsou celkem nenápadné, zato velmi příjemně a silně voní, obsahují léčivé látky a poskytují vydatnou potravu včelám a jinému nektar sajícímu hmyzu. Za účelem přípravy léčivého lipového čaje lze sbírat květenství pouze dvou našich původních druhů lip – lípy srdčité a lípy velkolisté. Plody jsou jednopouzdré oříšky s 1 - 2 semeny.

 

Známo je okolo 30 základních druhů běžných v  mírném pásmu severním polokoule, z nichž většina je schopna se mezi sebou dále plodně křížit.

 

Oblíbenými parkovými stromy jsou u nás lípa malolistá syn. l. srdčitá (Tilia cordata), která je českým národním stromem, a lípa velkolistá (Tilia platyphyllos), která raší a rozkvétá jako první ze všech lip již koncem června. Botanickou zajímavostí je vyšlechtěný kultivar - lípa velkolistá - ´Laciniata´ (1835), která má hluboce nepravidelně rozeklané (stříhanolisté) a často i zkadeřené listy.

 

Z jihovýchodní Evropy pochází lípa stříbrná (Tilia tomentosa) (1767), označovaná též jako tzv. „lípa maďarská“, s listy svrchu temně zelenými a na rubu hustě bíle plstnatými. Lípa americká (Tilia americana) (1572), původem z východní a střední části Severní Ameriky se vyznačuje mimořádně velkými, až 20 cm dlouhými, široce vejčitými listy. Tento druh dorůstá výšky až 40 m a obvykle rozkvétá koncem července.

 

O tom, že ne všechny druhy lip mají srdčité listy, se můžeme přesvědčit pohledem např. na lípu mongolskou (Tilia mongolica). Tento druh pochází z Mandžuska a Číny, dorůstá výšky cca 10 m a jeho listy jsou tří- až pětilaločné, hrubě pilovité, s načervenalým řapíkem.

V našem arboretu jsou zastoupeny ještě další kultivary a druhy těchto stromů, např. lípa velkolistá ´Aurea´ (Tilia platyphyllos ´Aurea´), lípa Miquelova (Tilia Miqueliana).


LÍPA A
LÍPA AMERICKÁ  ´NOVA´ - Arboretum Žampach
Lípa m
Lípa malolistá
LÍPA M
LÍPA MIQUELOVA - květ, Arboretum Žampach
Lípa m
Lípa mongolská, Arboretum Žampach
Lípa s
Lípa stříbrná, Arboretum Žampach
Lípa v
Lípa velkolistá ´Laciniata´, Arboretum Žampach
Lípa v
Lípa velkolistá
 

[Více fotografií - fotogalerie arboretum]