text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
KORKOVNÍK - PHELLODENDRON Tisk článku    

Detail vedení poznávacího okruhu. 
TAB. 4b  [jpg]  1,5 MB  TAB. 4b  [pdf]  1,5 MB


KORKOVNÍK (PHELLODENDRON)

Čeleď: Routovité (Rutaceae) Řád: Bukotvaré (Fagales)


Deset druhů tohoto rodu je rozšířeno ve východní Asii. Typickým znakem korkovníků, od kterého byl odvozen jejich rodový název, je tvorba silně ztlustlé, korkovité, hluboce rozpukané borky (z řeckého phelos = korek a dendron = strom). Borka poskytuje korek ve vrstvě silné až 6 cm, jeho množství a kvalita však neumožňují významnější využití a zpracování. Botanicky se řadí do čeledi rostlin routovitých (Rutaceae), k jejímž zástupcům patří např. dobře známé citrusy a z naší přírody třemdava bílá či routa vonná.

V našich podmínkách je nejčastěji pěstován korkovník amurský (Phellodendron amurense) původem z Poamuří, Mandžuska a severovýchodní Číny. Jsou to krásné dekorativní stromy s  dlouhými lichozpeřenými listy, které jsou při pohledu proti světlu znatelně prosvítavě tečkované a na podzim se nádherně vybarvují do zlatožluta. Plodem je kulatá, temně modrá, cca 1 cm veliká peckovice. Listy i plody po rozemnutí silně voní po terpentýnu. Celá rostlina je silně aromatická, obsahuje množství alkaloidů, esenciálních olejů a flavonoidů. Obvykle vytvářejí krátký kmen rozvětvující se nízko nad zemí ve více silných, do široka rozložených větví. Dříve byl hospodářsky využíván k získávání korkové drtě.

Korková vrstva je součástí borky všech dřevin, jen její množství a forma u jednotlivých druhů jsou značně odlišné. Buňky korkového pletiva jsou mrtvé, bez vody, vyplněné vzduchem či jinými plyny nebo pryskyřicemi a tříslovinami. Jejich buněčné stěny jsou impregnoványzvláštní, vosku podobnou látkou (suberin), a to tak dokonale, že jimi nemůže proniknout voda ani plyn. Díky těmto vlastnostem korková vrstva chrání vnitřní části dřevnatých stonků před vodními ztrátami, nepříznivým působením nízkých a vysokých teplot, teplotními výkyvy, parazity a ohryzem zvěří. Ze středoevropských dřevin vytvářejí nápadné korkové lišty na mladých větvičkách např. javor babyka, jilmy a brsleny.V západním Středomoří je k získávání korku intenzivně využíván dub korkový (Quercus suber), jehož korková vrstva v borce je podstatně mohutnější.Z příbuzenstva korkovníku je rod křídlatec (ptelea) – více se o něm můžete dozvědět na stanovišti č.1.


Korkov
Korkovník amurský - Phellodendron amurense, borka, Arboretum Žampach
Korkov
Korkovník amurský - Phellodendron amurense, kvetoucí větévka
Korkov
Korkovník amurský - Phellodendron amurense, plody
 

[Více fotografií - fotogalerie arboretum]