text1
Editace
Vyhledávací formulář
Mapa webu
Úvodní stránka
 .: Úvod :: PRIVATE :: Virtuální prohlídky :: Letecké prohlídky :: Web kamera :: Kontakty :.
005_bled 007_bled 000_bled 009_bled 003_bled 001_bled 008_bled 004_bled 006_bled 002_bled
Lapidárium Tisk článku    

[ZPĚT NA ČLÁNEK - PROHLÍDKA PAMÁTEK]

 „Lapidárium“ a zahradní altán,
expozice a informace z archeologického průzkumu hradu
Žampach

 

 Vkládání segmetu, r.2003


Lapidárium je expozicí nálezů objevených při archeologickém průzkumu na hradu Žampach se základními informacemi o historii tohoto hradu. Obsahuje materiály z dokumentace víceletých archeologických a průzkumných prací na hradu Žampach - Východočeského muzea Pardubice - archeolog - Mgr.Cejpová Miroslava. V této veřejně přístupné expozici si můžete prohlédnout např. fotodokumentaci prací, plán hradu s popisem jednotlivých částí a určením místa jednotlivých archeologických nálezů, které jsou zde vystaveny. Dále kopie unikátních historických materiálů – kresby a obrázky dokumentující např. stav zříceniny hradu kolem r.1880, dřevěnou rozhlednu na hradu v r. 1902 a v r. 1939. Opravy dřevěné lávky na hradu v r. 1940 a další.
Odkazy na některé z těchto dokumentů k náhledu jsou k dispozici také v našem archivu
. Nedaleko lapidária naleznete množství míst a zákoutí k příjemnému posezení, mimo jiné také zahradní altán, kde jsou rovněž umístěny informační cedule s obrázky a texty s historickými údaji a legendami vztahujícími se k hradu Žampach. Zahradní altán je také místem konání mnoha veřejných kulturních a společenských akcí, na které Vás srdečně zveme.

 

Zahradní altán, r. 2003

Architektonické články (segmenty) umístěné v expozici lapidária:

 

I./ Překlad portálu. Podle místa nálezu byl tento portál součástí hradního paláce po jeho přestavbě dokončené kolem r. 1469. Šíře portálu na obrázku je pouze přibližná, jeho skutečná šíře není známa.

 Po položení v lapidáriu, r.2003

II./ Část ostění portálu, která byla druhotně použita do zdiva jako běžný stavební kámen (stopy malty). Podle místa nálezu byla druhotně zazděna do Bílé věže.
III./ Dvě části ostění okna. Podle místa nálezu (v destrukčním násypu na valené klenbě paláce) bylo okénko součástí hradního paláce po jeho přestavbě dokončené kolem r. 1469.

Další fragmenty s pozůstatky původní omítky a vápencového nátěru jsou připravovány pro vystavení v interiéru zámku. Lze zde shlédnout i další zajímavé archeologické nálezy: úlomky pocházející z různých keramických nádob a kachlových kamen se zachovalým dekorem nebo také strusku z kovářské dílny. Vzácné nálezy pocházející z období 14. století.

 

Lapidárium bylo vybudováno v r.2003 společně s Obcí Žampach a exponáty byly zapůjčeny ze sbírek Východočeského muzea Pardubice.

Branka u lapidária je současně jedním ze vstupních míst do zámeckého parkového areálu v místech, kde se lze napojit na trasu poznávacího okruhu věnovanému dřevinám zastoupeným v naší parkové výsadbě – Arboretum Žampach.


Z DOKUMENTACE  PRACÍ:
Restaurátorský průzkum středověkých omítkových vrstev  na kamenných článcích, Šárka a Petr Bergerovi, akad. mal a restaurátoři
Osazení a restaurování kamenné vstupní branky - restaurátor Hynek Bláha
Transport, osazení a konzervace kamenných článků z hradu Žampach do lapidária - restaurátor Hynek Bláha
Restaurování ostění  - vstup sklípek infocentrum - restaurátor Hynek Bláha


RESTAURÁTORSKÉ ZPRÁVY A DOKUMENTACE:
Z restaurátorských zpráv - zde.    Více z fotodokumentace restaurátorských prací

Zpráva restaurátora rok 2012 - záměr - zde. Zpráva restaurátora s fotodokumentací - ošetření v roce 2012


  Zde Vám nabízíme několik obrázků - více fotografií ze zámeckých parků na Žampachu naleznete v naší fotogalerii

Příprava lapidária při rekonstrukci parkánové zdi, r.2003 Segmenty po oložení v lapidáriu, r.2003 Pískovcové segmenty - detal, r.2003 Pískovcové segmenty - detal, r.2003
Lapidárium k hradu Žampach, zima 2003 Lapidárium, zima 2006 V zimě, r.2006 - pohled od silnice V zimě, r.2006
Zahradní altán - hrubá stavba, r.2002 Zahradní altán - po dokončení, r.2003 Zahradní altán - po dokončení, r.2003 Zahradní altán -zima, r.2004
Zahradní altán -zima, r.2004 Zahradní altán -zima, r.2004 Zahradní altán -zima, r.2004 Pohled na zahradní altán v zimě, r.2006
Informační tabule v zahradním altánu Informační tabule v zahradním altánu Zahradní altán - přístřeší  Exkurze u lapidária, r.2003

Z restaurátorských zpráv - zde.    Více z fotodokumentace restaurátorských prací.