text1
slide1

ARCHIVNÍ INFORMACE WWW.USPZA.CZ

pro aktuální informace vstupte na www.csszampach.cz.

.Pomocné hospodářství - zahradnictví Tisk článku    

ZAHRADNICTVÍ
 - zeleninová a ovocná

zahrada pomocného hospodářství

Domov pod hradem Žampach

Vítáme Vás v části internetových stránek Domova pod hradem Žampach, které  jsou věnovány

ZAHRADNICTVÍ - zeleninové a ovocné zahradě pomocného hospodářství Domova pod hradem Žampach.



Z fotogralerie:

001__IMG_5430.JPG 003_IMG_5419.JPG 004_IMG_5439.JPG IMG_5441.JPG

Více fotografií 2018 v naší galerii

001_DSC8191.JPG 002_DSC8147.JPG 005_DSC8179.JPG 006_DSC8072.JPG

Více fotografií 2016 v naší galerii

_20150724_085214.jpg _20150724_085551.jpg _P7200460.JPG _P7200485.JPG

Více fotografií 2015 v naší galerii


Z historie zahradnictví při Domovu pod hradem Žampach

Zahradnictví patřilo k zámeckému areálu odjakživa a po celou dobu, kdy slouží zámek a areál sociálním účelům, svoji činnost nepřerušilo. Pracovní činnost v centru Zahrada patří u obyvatel domova k velmi oblíbeným, počet členů pracovní skupiny jen výjimečně klesne pod deset lidí. Význam práce v zahradě, jakožto význam práce jako takové je pro lidi s mentálním postižením neocenitelný. Pracovní činnost má u lidi s postižením schopnost kompenzovat rozumové či jiné duševní nedostatky, pomáhá k rozvoji motoriky, samostatnosti, smyslů, uvědomění si sama sebe i potřeby spolupráce. Práce vychází z přirozené potřeby být užitečný a je-li tato potřeba naplněna, dodává člověku pocit spokojenosti.
Centrum zahrada je v provozu celoročně (byť v zimě je provoz omezený) a jeho součástí je zeleninová a ovocná zahrada, vytápěné skleníky a fóliovníky, vše na rozloze přibližně jednoho hektaru. Mezi nejběžnější produkty zahrady patří běžná zelenina (rajčata, okurky, papriky, salát, …), muškáty, pokojové i řezané květiny a ovoce. Veškeré produkty putují na běžný trh a zpracovány jsou buď ve stravovacím provozu domova nebo prodány veřejnosti.
Centrum zahrada, to ale není jen práce. Členové pracovní skupiny tvoří dobrou partu i pro chvíle volna, slaví společně narozeniny, svátky, scházejí se o vánocích a při dalších příležitostech.


 Naši zahradníci na fotografii .....



http://www.uspza.cz/obrazky4/zahrada2006-2_50_big.jpgZahradníci   v centru zahrada se připravují. Všestranná zručnost, manuální práce, odpovědnost a další návyky potřebné pro “život s námi“, to je cíl Centra pomocného hospodářství  zahrada. 

Během jediného  roku se nám (mimo základní práce v zahradě)  podařilo svépomocí vystavět  kůlnu pro příslušenstsví malotraktoru a  sklad pro nábytek pro venkovní slavnosti Domova. Dalo to práce.
 
Ve sklenících bylo vyměněno svépomocí prasklé kotlové těleso. Na odborné práce (odpojení a zapojení plynu a el. energie)byla pozvána firma. Ostatní práce jsme prováděli svépomocí.  Kotel již zase pracuje a teplo je nejen ve sklenících ale i v dílničce zahrady, kde se provádějí drobné opravy zahradní techniky. V zimních měsících se mění na dílnu pro denní práce všech nás,  pracujících v zahradě. 
V posledních letech jsme začali s moštováním přebytečných jablek. V podstatě vše provádíme samostatně. Přičítáme to k velikým úspěchům centra zahrada. Opravdu aktivně a samostatně moštujeme. Nedržíme se jenom moštovacího koše. 
 

Někteří z nás pracují navíc v pomocných provozech firmy v Ústí nad Orlicí. Samostatné dojíždění a práce je už samozřejmostí.


Chyběla ještě garáž pro přidělený malotraktor. Z bývalého skladu uhlí jsme garáž postavili včetně usazení a zabetonování vrat. V garáži máme i sklad drobného ručního nářadí potřebného pro práce v zahradě. 

Staráme se i o místo posledního odpočinku kamarádů. Přes rok okolo uklízíme a sečeme a plejeme trávu. Děláme tyto práce v zahradě a tak nám to jde od ruky. 

V podzimních, zimních a jarních měsících přikrmujeme lesní zvěř. Krmelec je náš. Seno, kaštany a žaludy si zajistíme. Obilí, odpad z obilí, sůl apod. dostaneme od MS Písečná. Krmelec je zvěří hojně navštěvován. Zejména zvěří srnčí, zajíci ale zastaví se i divočáci. Potom máme dost práce to dát okolo krmelce do pořádku.
A to všechno stihneme mimo práci v zahradě a ve sklenících. 

V červnu roku 2014 byl v zahradě otevřen malý botanický skleník Arboreta Žampach. Návštěvní řád pro veřejnost - botanický skleník Arboreta Žampach Fotografie - zde.


A co děláme ve skleníních a v zahradě ?
          Nezdá se to, ale práce je po celý rok až nad hlavu. Chodíme do práce každý den  a je pořád  co dělat. Je to asi  tím, že používáme  málo  různých ničitelů plevelů a plevel odstraňujeme ručně. Ale  za to máme krásnou odměnu. Však se podívejte:                                    

 

Okurky nakládačky. Nádhera. A kdo trochu dělá do zahrádkářství, ví co to dá práce. Od přípravy před zimou, vypěstování sazeniček ze semene až po takhle krásné rostlinky.
A po práci také trochu zábavy....


Další fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii  našeho zahradnictví - fotografie jsou uspořádány dle roků (od současnosti k historii).
                                                                                               Spustit obrázky jako prezentaci - všechny obrázky